Ziarul personal Octavian Andronic
13 Apr 2024 - 03:07
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

"Nu sunt prea bună la săruturi lungi, pentru că trebuie să trag aer în piept!"

-- Alexandra Dinu, ex Mutu

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Monday 07 September 2009 Nr: 2853

Cronica unei remanieri neanunțate

de Octavian Andronic

Tot mai mult se discută pe la colțurile politicii despre o remaniere. Schimbări s-au mai făcut – cu recordul de la Interne și cu cea de la Sport – dar o remaniere în adevăratul înțeles al cuvântului, nu. Dealtfel, într-un guvern de coaliție este și greu de ajuns la consens pe această temă. Fiecare schimbare din echipa proprie ar trebui să aibe un echivalent în cealaltă. Altminteri, oricare dintre partide s-ar putea considera în dezavantaj față de înțelegerile inițiale.

Democrații (nu le mai zic și „liberali”, pentru că mi se pare inutil: cu ajutorul celor câțiva dezertori din PNL, partidul lui Băsescu nu a devenit cu nimic și liberal) se pare că au discutat și au convenit asupra a trei portofolii. Primul pe listă, cu voia dv, este tăietorul de panglici de la Cultură, Paleologu. Nimerit în politică pe seama lui taică-său, junele biciclist nu are nici un fel de talent pentru ce i s-a dat să facă. A fost un ambasador submediocru și este un ministru nebăgat în seamă. Schimbarea mi se pare perfect justificată și cred că s-a pierdut deja prea mult timp cu acest experiment ratat care-l afectează inclusiv pe dl Paleologu, nevoit să se ocupe de alte lucruri decât cele la care, probabil, se pricepe.

Al doilea nume este cel al dlui Sandu, de la Comunicații. Primul handicap al ministrului este de a fi intrat în cărți pe „filiera Stolojan” și de a nu prea avea alți susținători în high-life-ul democrat. Al doilea este de a fi primit un minister cu multe probleme și puțini bani (întârzierile din derularea fondurilor structurale sunt demne de Cartea Recordurilor). Iar al treilea stă chiar în  low-profile-ul său personal: ministrul nu este un iubitor de reflectoare și de presă și ezită să se dea în stambă de dragul publicității. Ceea ce în actualul context reprezintă un handicap.

Despre dl Stănișoară, ce să mai spun: omul este serios și corect. Dar a avut parte numai de ghionioane – de la scandalul cu sergentul-spion și furtul misterios de arme de la Ciorogârla, până la scandalurile legate de achizițiile de tehnică militară. În șerpăria de interese din Armată se pare că nu prea există antidoturi la diferitele tipuri de venin din dotare.

Dincolo, la democrații ceilalți, lucrurile par mai simple. O primă victimă ar putea fi doamna Andronescu, care și-a încheiat misiunea de a trece prin furcile caudine ale intereselor divergente „pachetul” educațional. Doamna Maur și-a făcut datoria și poate să plece. Dan Nica pare tot mai în plus peste Interne și Administrație, pe care nu reușește să le împace, cu toată miza organizării alegerilor. S-ar putea să se mulțumească doar cu postura de vicepremier, iar povara ministerului să fie mutată pe alți umeri, mai hârșiți în jocurile care i-au dat și lui Nica atâta bătaie de cap. Cel de-al treilea candidat la remaniere ar fi Victor Ponta, cel care de opt luni pare a nu-și găsi rostul în această calitate pe care o reprezintă mai mult pe la televiziuni, decât în Guvern.

Asta e teoria. Practica – remanierilor – este însă cea care ne omoară. Și-i omoară și pe cei din Coaliția care rezistă eroic la asalturile din interior. Până la alegeri.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie