Ziarul personal Octavian Andronic
29 Mar 2024 - 17:04
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

O carte bună este ca o mâncărime - nu te poți abține să nu ajungi la ea!

-- Laura Bush

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

sâmbătă 22 noiembrie 2008 Nr: 2370

Criza și tranzacțiile imobiliare

de Octavian Andronic

Atunci când efectele crizei financiare din America s-au propagat în afară, primul sector afectat a fost unul dintre cele care făcuseră să „duduie” economia românească: imobiliarele. Dacă în urmă cu 17-18 ani, tot românul își dorea să întemeieze o afacere și să încaseze comisionul, mai nou și-a dorit să se trezească cu un teren neștiut, undeva prin centru, pe care să-l vândă cu bani buni. Ani la rând prețurile terenurilor și caselor au crescut părând că nu mai pot fi ținute în frâu de nimic. Bucureștiul ajunsese să rivalizeze– doar la acest capitol – cu marile metropole mondiale și fiecare bucățică disponibilă de teren era sortită unor proiecte mărețe.

Reflexul acestui boom s-a resimțit în cabinetele notariale, unde nu se mai prididea cu efectuarea formelor de vânzare-cumpărare, devenite operațiunea de pondere cu aproape trei sferturi din votul operațiunilor. Afacerea era bună și pentru stat, care-și trăgea prioritar taxele și impozitele la colectorii investiți cu funcția de autoritate publică. De prin august, însă, vântul a început să bată prin anticamerele altădată supraaglomerate și impactul negativ al crizei s-a răsfrânt direct asupra unei zone ce părea pusă la adăpost.

Creșterea nestăvilită a tranzacțiilor imobiliare a stîrnit, în ultimii ani, dezbateri aprinse la nivelul Comisiei Europene, unde s-au ciocnit punctele de vedere a două sisteme: cel al tarilor latine, mosteniotoare ale sistemuluiu juridic de drept roman, în care notarul reprezintă autoritatae publică, și cel al țărilor anglo-saxone, unde cutuma permite oricărei persoane, mandatate, să efectueze operațiuni de tip notarial. Adepțiii liberalizării tranzacțiilor imobiliare au apăsat pe pedala protecționismului, pe care l-au declarat incompatibil cu principiile pieței libere a serviciilor. Cele două tabere au recurs la argumente științifice, generând două rapoarte: Raportul „ZERB” – pro-liberalizare, și Raportul „Murray”, care arată că e greu de găsit o soluție care poate fi umanim acceptată.

În toiul disputei, când lucrurile părearu să se îndrepte, spre o finalitate nefavorabilă breslei notariale, a apărut criza! Aceasta dă o lovitură dură adepților liberalizării prin sublinirerea cauzelor care au condus la declanșarea crizei americane: liberalismul excesiv al pieței și lipsa pârghiilor de reglementare, care ar fi putut împiedica excesele sau fraudele. Adică exact cele care au pus Europa la adăpost de repetarea fenomenului american. În aceste condiții, este de așteptat, din partea Comisiei Europene, o revizuire a poziției și o nuanțare a principiilor care să împace existența unei forme de monopol (cum este considerată acțiunea notarială în piața tranzacțiilor), cu principiile liberei concurențe. Principalul argument al notarilor rămâne faptul că profesia este o „funcție de autoritate publică” și că acest mandat nu poate fi extins altor categorii, precum agenții imobiliari.

Are, deci, și criza asta meritele ei. Face mai clare anumite proiecții și mai potolește avântul dereglementării cu orice preț.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie