Ziarul personal Octavian Andronic
23 Apr 2024 - 05:17
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

"De ce nu m-am făcut ministru, mă privește. Aș fi putut să fiu, dar am hotărât să nu fiu!"

-- Dan Voiculescu, președintele PUR

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Friday 11 December 2009 Nr: 2929

Criza presei tipărite

de Octavian Andronic

Odată cu clarificarea rezultatelor alegerilor prezidențiale (nu cred că cineva se îndoiește de faptul că contestațiile PSD vor rămâne un simplu  exercițiu de demagogie), lucrurile par să se limpezească și pe piața presei, unde o mulțime de titluri au fost ținute artificial în viață din interese propagandistice. Nu întâmplător, semnalul l-a dat Sorin Ovidiu Vântu, omul care a demonstrat că în afaceri nu se atașează de obiecte și că poate tăia în carne vie când simte că lucrurile nu mai merg. După ce a alimentat generos, ani de zile, o divizie publicistică ce s-a lățit dincolo de marginile plapumii rentabilității financiare, Vântu anunță ca de la 1 Ianuarie va renunța la două titluri (Business Standard și Cotidianul) și la agenția de știri cu care a încercat să atace cvasi - monopulul lui Sârbu (NewsIn). Toate aceste titluri au înghițit în ultimii ani sume uriașe, în prețul lor de scoatere la vânzare nemaigăsindu-se decât un procent modest din ceea ce s-a cheltuit cu râvnă de către „dezvoltatorii” elitiști ai grupului, care au umplut depozitele Casei Scânteii cu cărți și conturile grupurilor cu datorii neachitate. Cornel Nistorescu n-a lucrat de când e el pentru un ziar cu un tiraj de 7000  exemplare – nivelul la care au adus „Cotidianul” lui Rațiu intelighenții din detașamentul autoproclamat „quality”.

Desigur, nostalgicii presei pot face infarct citind cifrele furnizate de BRAT. În urmă cu 18-19 ani acestea ar fi părut derizorii – se lucra atunci cu tiraje de milioane sau de sute de mii. Adevărul de după Scânteia (un fel de bunic al „Gândului”) se bătea cu România Liberă a lui Băcanu pentru întâietate, blocând rotativele „Casei Scânteii” cu  comenzile de tiraj de milioane. „Libertatea” pe care am scos-o la Revoluție în avampremiera presei libere, punea în pericol bătrâna rotativă a „Informației” cu aproape un milion de exemplare vândute zilnic iar ambulanții se băteau pe Brezoianu să mai apuce o livrare.

Erau însă alte vremuri. Foamea de informație, dar mai ales de atitdine, suprimate o jumătate de secol, a explodat pur și simplu, la fel ca „mămăliga” Revoluției. Presa a fost primul segment al economiei românești care a lucrat după legile pieței: cererea a făcut să se nască aproape peste noapte, sute, mii de titluri; dintre acestea alegându-se și primele falimente. Invenstițiile în presă au fost cele mai rentabile și au adus cele mai rapide câștiguri, majoritatea neimpozabile, iar calitatea de jurnalist a devenit accesibilă aproape oricui, indiferent de gradul de alfabetizare. Ciclul didactic de 20 de ani prezis ca fiind necesar aproprierii democrației coincide cu cel al creșterii și descreșterii presei scrise. Iar momentul 2010 pare să fie cel al limpezirii dramatice a peisajului în care vor mai supraviețui, la nivel central, doar cu vreo 4-5  titluri, navigând ca niște „balene” într-o mare copleșită de răpitorii tabloizi.

Anunțul lui Vântu deschide seria altor anunțuri care vor surveni pe măsură ce sursele de finanțare, interesate de campania electorală, se vor închide, iar cei care le-au operat își vor îndrepta atenția spre ziare de risc mai mic. În urma lor va rămâne însă o armată de profesioniști ai condeiului a căror calificare nu-și va găsi utilitatea prin alte segmente mai puțin atinse de criză.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie