Ziarul personal Octavian Andronic
03 Mar 2024 - 10:01
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

E greu să caracterizezi în câteva cuvinte o personalitate atât de complexă ca fiul meu, Mădălin Voicu!

-- Mădălina Voicu, mama lui Mădălin

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

vineri 09 ianuarie 2009 Nr: 2400

Criza gazului deschide sezonul "băieților deștepți"

de Octavian Andronic

Fiecare guvernare are "băieții ei deștepți", cei care sunt întotdeauna gata să sară în ajutorul națiunii, în momentele de cumpănă energetică. Cea nou instalată la Palatul Victoria nu face excepție. Așa că, pe fondul crizei gazului rusesc, Guvernul a declarat „situație de urgență”. Situație pe baza căreia poate selecta oferte de achiziționare a păcurii și combustibilului necesar pentru dezghețarea populației fără să mai facă pașii birocratici pe care-i prevede legea: anunț de licitație, depunere de oferte, analiză, termen pentru soluționarea contestațiilor – o întreagă poliloghie care, urmată ca la carte, ar asigura necesarul de combustibil pentru iarna viitoare. Ori criza e acum. Ieri. Nu mai e timp de așteptare, fără ca aceasta să nu fie taxată ca indiferență față de soarta „românilor”. Căci așa li se zice când e nevoie de aprobarea lor. Când nu e nevoie, se numesc, simplu, „populație”.

Ministrul Economiei, dl Videanu, a ieșit miercuri pe micile ecrane și a anunțat „starea de urgență”, care doar în câteva ore s-a transformat în „situație de urgență”. A anunțat-o cu deja cunoscuta sa mină de om preocupat de binele public, pe care o afișa și ca primar al Capitalei, când anunța înlocuirea grelei moșteniri de borduri din piatră, cu modernele și eficientele borduri din beton. Ăsta a fost și noul pas al noului Executiv spre înnodarea legăturilor de concepție și acțiune cu guvernările precedente. Care, și ele, în fața crizelor reale sau inventate, deschideau portițele legale pentru a da de lucru „băieților deștepți” care așteptau cuminți să li se ceară ajutorul. Și pe care ei îl oferă, dezinteresați, fără licitație și la prețul pieței. Care variază în funcție de gravitatea crizei. Față de ziua precedentă, în cea a anunțului făcut de ministrul Videanu, prețul păcurii a săltat, vioi, cu vreo 20 la sută. Și până se vor perfecta formele va mai sălta.

Comic, dacă n-ar fi dramatic, e faptul că grija guvernanților s-a manifestat cu o grăbire demnă de cauze mai bune. În sensul că Executivul n-a mai pregetat să afle care va fi deznodământul conflictului ruso-ucrainean – despre care o logică elementară spune că nu poate să dureze mai mult de câteva zile, rușii neavând nici un interes să piardă zilnic miliarde – și să vadă cât de presantă este nevoia de păcură, în condițiile în care tot ei ne-au asigurat că producția internă și rezervele de gaz ne pot scoate din iarnă. Achizițiile de combustibil pentru CET-uri se vor face, deci, în condițiile impuse de furnizori, chiar dacă ele nu mai sunt urgențe și s-ar fi putut derula în termenii prevăzuți de legislație. Din buzunarul statului se vor muta, în buzunarele „băieților deștepți” sume importante care vor contribui la bunăstarea unei categorii privilegiate. Care, bineînțeles, nu vor fi atât de insensibili încât să nu aprecieze efortul și bunăvoința manifestate de guvernanți.

Tema nu e nouă. Ea se desfășoară aproape în fiecare iarnă care ia, tradițional, pe nepregătite, autoritățile, dispuse mai tot timpul să mizeze mai mult pe blândețea naturii, decât pe prevedere. Dacă criza gazului se va rezolva, bag mâna în foc că vor apărea, cu promptitudine, alte crize pentru care vor fi necesare, de asemenea, măsuri excepționale. Pentru binele „românilor”...

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie