Ziarul personal Octavian Andronic
03 Dec 2021 - 12:34
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Nu umblăm cu fofârlica. Vom lua și de colo și de colo.

-- Mircea Geoană, despre contractele cu AIRBUS și BOEING

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

joi 12 mai 2011 Nr: 3286

Criza de la Izvorani

de Octavian Andronic

România postdecembristă parcurge una dintre cele mai grave crize ale ultimilor 20 de ani.
Totul a pornit de lângă București, la Izvorani, unde un pașnic și iscusit om de afaceri, care și-a început averea cu 100 de dolari primiți de la niște francezi ca să-i ajute să pună pe roate o firmă de telecomunicații, și-a constuit o casă în care să-și ducă în tihnă zilele de după muncă. Și cum era la o vârstă mai coaptă, singur și trist, s-a hotărât să facă o faptă bună: a ochit o tânără frumușică, dar cam sărăcuță, elevă de liceu, a ajutat-o să absolve și după aia a făcut o nuntă ca-n povești, spunându-și unul altuia cu căldură “da” în fața ofițerului stării civile.

Anii au trecut, au avut și un copil care creștea pe măsură ce înțelegerile din mariaj începeau să devină neînțelegeri. Căsniciei i-a pus capac o nefericită invitație adresată de omul de afaceri unor tinere fără adăpost, de a-i vizita jacuzzi-ul conjugal, într-un moment în care soția era nițel plecată peste ocean. De aici divorț și problema încredințării copilului, ce a stârnit o tevatură fără precedent pe meleagurile ilfovene. Cert este că disputa juridică s-a încins în așa hal încât a pus pe jar întreaga societate românească. Nici o televiziune nu și-a mai început știrile fără imagini și vești de la poarta de fier a vilei din Izvorani. Populația a uitat de criză, de tăieri bugetare și de scutul anti-rachetă și s-a împărțit în tabere pro-Irinel și anti-Monica și invers. Sensibil la pulsul publicului, premierul Boc a decis să ia atitudine și a introdus pe ordinea de zi a ședinței de Guvern un proiect de Ordonanță de Urgență prin care să se constituie o comisie specială care să ancheteze cazul și să inițieze o propunere legislativă care să facă ordine în acest domeniu răvășit, proiect pe care specialiștii Ministrului Justiției l-au și scris pe genunchi pentru a putea fi aprobat prin asumarea răspunderii Guvernului.

În Parlament, Opoziția s-a sesizat rapid și a condamnat în termeni fermi noul abuz al Puterii care ocolește procedurile parlamentare normale, și a introdus o moțiune de cenzură cu titlul “Un nu hotărât ignorării nevoilor firești ale părinților aflați în divorț.” PSD și PNL s-au coalizat pentru a susține cauza Monicăi, în timp ce PDL, UNPR și UDMR s-au arătat de partea tatălui, în declarațiile făcute în talk-show-urile de televiziune. În cazul nerezolvării situației, Opoziția a amenințat cu blocarea activității parlamentare, situație în care președintele Băsescu a fost nevoit să solicite o rundă de consultări cu reprezentanții partidelor. La Cotroceni s-au prezentat însă doar partidele din arcul puterii, în timp ce Ponta și Antonescu au participat la un mare miting organizat de sindicatele afiliate  în fața Secretariatului pentru Protecția Copilului, unde președintele Asociației Taților Persecutați a fost huiduit și s-a aruncat în el roșii când a început să susțină cu prea multă tărie cauza lui Irinel.

Situația tot mai tensionată a atras atenția mediei internaționale care a trimis de urgență la București echipele de reportaj retrase din Libia și din Egipt, unde situația devenea tot mai neinteresantă. Marile agenții de presă au transmis în flux continuu opinii ale cetățenilor revoltați de incapacitatea autorităților de a rezolva cu spirit democratic cauza inocentei Irina, aflată ca o batistă în bătaia vântului de la Snagov, separată prin grilajele de fier ale gardurilor de dragostea individuală a părinților săi. “De la sistarea adopțiilor internaționale nu s-a mai înregistrat o asemenea criză, care pune în discuție capacitatea liderilor români de a răspunde exigențelor casei comune în care au pășit odată cu aderarea” – a declarat baroneasa Nicholson, ieșită în public din tihna pensiei pentru a-și exprima crezurile ce au călăuzit-o dintotdeauna. Extrem  de critic la adresa politicii duse de București s-a exprimat și președintele Sarkozy, care a subliniat în stilul său personal: “Acum înțelegeți de ce nu putem da spațiul Schengen pe mâna românilor?”       

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie