Ziarul personal Octavian Andronic
06 Dec 2021 - 16:15
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Eu, sincer să fiu, aș vrea să dau postul Tele 7abc lui Ludovic al XIV-lea.

-- col. (m) Virgil Voiculescu, director general Tele 7 abc

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

joi 19 martie 2009 Nr: 2457

Criza de la Izvorani

de Octavian Andronic

Societatea românească este bulversată și fracturată.

Peste toate cele curente – criza financiară, împrumut de la FMI, alegerile în PNL, candidatura europarlamentară a Elenei Băsescu sau apelurile la răzmeriță didactică ale acestui Miron Cozma al învățământului care este Marius Nistor – a căzut ca o pleașcă și drama de la Izvorani: în miez de noapte, o mamă cu copilul său de mână este alungată din căminul fost conjugal și nevoită să se aciuiască într-un hotel de patru stele (varianta Mihaela); un soț încornorat nu mai suportă abuzurile la care îi este supusă cartea de credit din partea fostei neveste și îi cere, cu asistență de la poliție, să se ducă la garsoniera actualului și să-l lase să-și vadă de viața lui (varianta Elan).

În noaptea cu pricina și a doua zi, toate canalele de televiziune și-au întrerupt programele și au transmis în direct sau filmat imagini de la obiectivul de la Izvorani și ale protagoniștilor angajați într-un conflict care a pus pe jar întreaga societate românească.

Delegația FMI-ului, sosită la București pentru o evaluare a împrumutului și-a anulat vizita protocolară la Cotroceni, pe motiv că în calculele de risc vor trebui introduse și efectele pe termen lung ale acestui conflict.
Șeful delegației a declarat pentru un canal economic: „Nu ne putem pronunța asupra nivelului împrumutului  și a condițiilor de returnare până nu vom avea clar, o evaluare asupra impactului pe care această criză îl va avea asupra mediului de afaceri”.

La rândul său, președintele Băsescu a ținut să precizeze că condiția sa de președinte-jucător îl obligă să intervină – potrivit prevederilor constituționale – și să încerce să armonizeze punctele de vedere ale celor două părți. „Am deja o bună experiență în materie, în precedentele conflicte ale Elenei cu băiatul lui Hrebenciuc și sper că voi reuși să contribui la rezolvarea situației”.

Partidele politice n-au rămas insensibile la criză.
Un deputat independent a propus organizarea unei ședințe comune a celor două Camere în care să se dezbată aspectele cu importanță socială pe care le implică acest caz. În Birourile Executive s-au luat decizii radicale.
Mircea Geoană a declarat la finele reuniunii de ieri: „Ca formațiune social-democratică, împărtășim punctul de vedere al Mihaelei.
E vorba aici despre protecția femeilor abuzate și de protecția copilului, în fața terorii dezlănțuite de reprezentanții capitalismului sălbatic”.
PNL, în schimb, n-a reușit să adopte o poziție unitară: facțiunea fidelă actualului președinte, Călin Popescu Tăriceanu, se declară de partea lui Elan, membru respectat al cercurilor de afaceri și un beneficiar important al cotei unice de 16%.
În schimb facțiunea pro Antonescu-Orban crede că este mai bine ca o poziție oficială să fie adoptată după alegeri. PD-L-ul, prin președintele său, Emil Boc, a dat asigurări că, în planul complex anticriză, care se redactează în prezent, această problemă va fi inclusă între măsurile prioritare ce se vor implementa cu începere de la 1 Aprilie.

Criza de la Izvorani începe să aibe un impact global: un europarlamentar român din opoziție l-a interpelat pe președintele Comisiei Europene cerând ca acesta să adopte de urgență o poziție oficială față de ceea ce se întâmplă în România, unde autoritățile nu sunt în stare să respecte aquis-ul și nici să-l pună în practică.

Președintele Barroso l-a însărcinat pe comisarul Ludovic Orban să se deplaseze la București și să realizeze o anchetă ale cărei concluzii să fie prezentate de urgență, pentru a se putea adopta deciziile necesare.
Surse din cadrul Executivului de la Ierusalim au declarat că oficialii Guvernului israelian sunt îngrijorate de turnura pe care o poate căpăta această afacere, deoarece Mossad-ul are informații că grupări arabe, cu conexiuni în lumea islamică radicală, sunt gata să intervină în sprijinul Mihaelei și să organizeze atentate la adresa lui Elan.

Cel mai îngrijorător lucru rămâne însă acela că a doua zi după incidentul de la Izvorani, Bursa de Valori a înregistrat o adevărată prăbușire, după o revenire timidă.
Mass media este în alertă maximă, aglomerări de care de reportaj, fotoreporteri, reporteri și gură-cască fiind semnalate în trei puncte strategice: vila de la Izvorani a lui Elan, Hotelul Sofitel unde este cazată temporar Mihaela&son și garsoniera din Militari a lui Dani.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie