Ziarul personal Octavian Andronic
27 Sep 2023 - 00:46
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

O carte bună este ca o mâncărime - nu te poți abține să nu ajungi la ea!

-- Laura Bush

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 16 aprilie 2008 Nr: 2198

Cristian și mai cum?

de Octavian Andronic

Zbaterile lui Marian Vanghelie pentru numirea sa în postura de candidat al PSD la Primăria Capitalei mi l-a evocat, într-un fel, pe dom’ Nae Cațavencu, cel gata să se dedea la orice presiuni pentru a-și atinge scopul.

Și, tot ca dom’ Nae, în momentul în care a pierdut această șansă s-a dedicat susținerii necondiționate a candidatului trimis de Centru.

N-aș vrea însă să se înțeleagă că l-aș considera pe Cristian Diaconescu un fel de Agamiță Dandanache. Domnia sa nu are nimic din profilul verosului politician ce poartă în buzunare scrisorica pe care este gata s-o dea la „Răsboiu’“ în cazul în care s-ar vedea nevoit să rămână fără “colegi”. Și ca structură și ca generație și cultură, Cristian Diaconescu face parte dintr-o altă categorie de politicieni. Nu întâmplător numirea sa a fost întâmpinată cu politețe și respect de către adversari și contracandidați. Diaconescu poate fi considerat modelul de politician care va trebui să înlocuiască actuala generație, cea a Revoluției. O generație de profesioniști, crescuți și educați în spiritul unui alt tip de discurs și comportament politic. Întrebarea pe care mi-o pun este dacă el corespunde deja așteptărilor unui bazin electoral special, cel al Capitalei în care au evoluat până acum cu succes populiștii și semidocții?

Dacă Cristian Diaconescu are mai multe șanse decât Vanghelie, Oprescu sau Mitrea, oameni hârșâiți în bătăliile electorale în care ideologia joacă, încă, un rol minor? Dacă a sosit momentul afirmării noii generații politice?

Nu știu care a fost calculul pe care l-a făcut conclavul social-democrat atunci când a decis să-și pună în pericol eforturile, nedându-i satisfacție lui Vanghelie și nici lui Oprescu, oameni care au constant de partea lor procente electorale sigure.Și nu știu nici ce i-a făcut pe Geoană&Comp să creadă că vor putea transfera aceste procente în contul unui personaj cvasi-necunoscut publicului votant. Pentru că aceasta e realitatea. Diaconescu este un politician valoros, echilibrat, dar nu are notorietatea necesară unei victorii sigure. Pentru că PSD nu-și mai poate permite să piardă și de data aceasta Capitala. E ultima sa șansă.
Într-un fel, candidatura lui Diaconescu îmi apare foarte asemănătoare cu cea a  lui Geoană în 2004. Și atunci Năstase și ai săi au crezut că aduc o figură nouă, mai convingătoare decât ce aveau ei în contul curent. În plus, Geoană avea o notorietate pozitivă dobândită în comoda funcție de ministru de Externe. S-a dovedit însă că n-a fost suficientă pentru a face față unui buldozer populist de calibrul lui Băsescu. Acum, e drept, Blaga este doar o parodie de Băsescu. Nici el nu dispune de notorietate, dar are în spate un mecanism bine pus la punct și, mai ales, dispus să facă orice cheltuieli ar fi necesare pentru a păstra fief-ul Capitalei. Marea problemă rămâne cea a timpului scurt rămas la dispoziția echipei de campanie a PSD pentru a face din Cristian Diaconescu o emblemă a noului tip de politician  care ar pitea  să aibe impact în special asupra electoratului tânăr - cel care poate echilibra balanța.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie