Ziarul personal Octavian Andronic
25 Iun 2024 - 15:04
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

"Păi mă, spălare de bani înseamnă că un dolar, ca să-l speli, trebuie să fie negru.Iar eu am afaceri cinstite, cu case.Păi dacă io n-am câștigat în viața mea un ban negru, pentru ce să-l spăl".

-- Gigi Becali

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Monday 12 April 2010 Nr: 3019

Craiova și-a dobândit autonomia locală!

de Octavian Andronic

De-a dreptul iritată, purtătoarea de cuvânt a Parchetului Dolj a ieșit deunăzi pe posturi explicând că șoferul BMW-ului din Craiova care luase la pumni un pieton ce traversa prea încet, a fost arestat. Nu pentru că nefericitul cetățean a decedat în urma loviturilor primite – ci pentru „tulburarea ordinii liniștii publice” și – adăuga purtătoarea – arestarea a fost efectuată în urma „isteriei” mediatice provocate de presă. Altminteri, interlopul de 23 de ani, cu o altă condamnare – neefectuată – la activ, ar fi fost bine-mersi și nu l-ar fi deranjat nimeni. De milă, de silă, procurorii olteni au purces la reținerea lui pentru o cauză minoră - putea, de pildă să-l fi înjurat pe decedat și asta poate fi interpretat ca tulburare a ordinii publice.

Este un nou episod al serialului negru care continuă non-stop în Craiova – acest Chicago dintre războaie al României – unde granița dintre lege și fărădelege n-a fost încă fixată, în care interlopii își pun numele și amprentele pe dalele bulevardelor centrale, ca vedetele de la Hollywood, în care magistrați și infractori se înfrățesc nu numai la chefuri, dar și pe la starea civilă și unde anii de pușcărie se negociază după tarife fixe. Dacă cineva are probleme cu justiția prin alte părți, nu-i rămâne decât să ceară o strămutare a cazului său la Craiova unde, cu siguranță, va reuși, dacă nu să scape basma curată, măcar să ia cea mai mică pedeapsă.
Craiova, orașul în care până și primarul a ajuns la pușcărie, devine un caz reprezentativ pentru limita de gravitate pe care o pot căpăta lucrurile în România. O citadelă a bunului plac, în care politicienii își sechestrează concurenții din afaceri și-i pozează în lanțuri, în care șefii poliției nu îndrăznesc să tulbure activitatea clanurilor interlope – ba mai și participă, în ținută civilă la câte o înmormântare de bulibașă. O zonă în care nici justiția, nici poliția, nici administrația nu mai au jurisdicție proprie și care pare a fi guvernată după legi aparte.

Ce este cel mai surprinzător, e faptul că deși această situație e cunoscută, a devenit chiar notorie prin ecourile din mass-media, nimeni nu se deranjează să intervină, să o corecteze. Lucrurile sunt lăsate să meargă mai departe. Comunicatul de care vă vorbeam la început reprezintă o culme a tupeului autorităților judiciare locale, o flegmă expediată în obrazul opiniei publice: vezi bine, suntem sătui de valurile pe care le tot faceți și vă dăm o satisfacție, în bătaie de joc: îl arestăm pe băiatul asta bun, dar nu pentru ce vreți voi, ci pentru ce credem noi! Și nu mă îndoiesc că, în continuare, procurorii locali, credincioși relațiilor bune cu familia tânărului, se vor strădui să demonstreze că pietonul a murit de infarct, fiind prea bolnav ca să mai iasă din casă și să se lălăie pe trecerile de pietoni. Și o vor demonstra cu experți și certificate medicale, iar junele nedreptățit de mass-media dușmănoasă ( că e dușmănoasă și părtinitoare a spus-o chiar premierul, fără să fie oltean!) va primi o amendă și-și va vedea de viața lui. Cât despre mort – Dumnezeu să-l ierte!

Iată cum, înaintea Harghitei și a Covasnei, în ciuda eforturilor politicienilor de acolo, Doljul, în frunte cu Craiova își pot clama autonomia. Autonomia față de lege și bun simț!

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie