Ziarul personal Octavian Andronic
13 Iun 2021 - 13:51
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

'Ăștia-s geniali, dom'le! Cum i-a făcut cineva așa de multifuncționali? Eu nu sunt așa de multifuncțional - a trebuit să apelez la serviciile secrete. Data viitoare îi așez într-un birou, alături de al meu și vedem cine îi aduce primii (pe ostatici - n.r.).'

-- Traian Băsescu, președintele României

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

luni 13 decembrie 2010 Nr: 3189

Corupția și politica

de Octavian Andronic

Ultimul raport „Transparency” pune pe masă rezultatele unui sondaj de opinie efectuat prin vară, privind corupția în România.

Probabil că o parte – nu știu cât de mare – a nivelului corupției se datorează și faptului că este un subiect cvasipermanent de discuție și de dezbatere în presă și în opinia publică. Iar faptul că este un astfel de subiect derivă direct din percepția în care ne angrenează existența cotidiană. Românii sunt mai excedați – iar aceasta denotă o particularitate importantă - de mica corupție, cea care îl implică direct: omniprezenta șpagă, care facilitează accesul la servicii și care face posibil ceea ce altfel s-ar obține cu dificultate. Marea corupție este show-ul pe care-l vizionăm aproape zilnic și pe seama căruia se pun, de obicei problemele sociale și economice majore. Dimensiunea fenomenului ține și de definirea superficială, care pune laolaltă corupția propriu-zisă,  cu hoția și ilegalitatea, devenind o umbrelă generalistă a tot ceea ce este repudiabil în societate.

Principala noutate pe care o oferă rezultatele sondajului Transparency este faptul că în mentalul colectiv s-a consolidat ideea că cele mai corupte instituții sunt partidele și Parlamentul.

S-a bătut drum lung până aici, dar rezultatul era inevitabil. De 20 de ani politica românească se construiește sine pe fundamentul  păgubos al interesului personal și al profitului. Dacă o bună, considerabilă parte a celor care au devenit politicienii peste noapte, după Revoluție, au fost animați de dorința sinceră de a face ceva, de a schimba, treptat eșalonul acesta a devenit minoritar, făcând loc profitorilor și ariviștilor care au simțit că politica îi poate ajuta să sară trepte, oferindu-le în același timp imunitate. Nu întâmplător, sub cupola Parlamentului s-au aciuit, în cele 6 runde de alegeri, două categorii de indivizi: odată, cei care au început ca oameni de afaceri și au înțeles că pot continua cu succes doar cu protecție politică, plătind pentru a și-o asigura personal – și, a doua oară, cei care au constatat ce facilități le conferă politica, devenind oameni de afaceri prosperi, dar păstrându-și imunitatea. Politica a selectat cu duritate și pe aceia care și-au putut continua afacerile, prosperând, dacă se aflau de partea celor la putere, devenind ținte prin afilierea   la partida perdantă. Treptat, cei din business s-au obișnuit să schimbe barca convingerilor ori de câte ori a fost nevoie, pentru a putea rămâne competitiv.

Astăzi, parcă mai mult ca oricând, politica este „permisul de conducere” economic: marele datornic, statul își achită obligațiile, cu prioritate, față de clientela de partid, amânându-i până la calende pe cei care s-au încăpățânat să cotizeze la adversari. Pentu că de cotizat cotizează toată lumea.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie