Cele mai semnificative cazuri de corupție care au intrat pe mâna PNA au un numitor comun: ele nu sunt rezultatul istețimii și a investigațiilor anchetatorilor, ci au picat plocon în mâinile acestora de la o serie de corupători cărora corupții nu le-au îndeplinit - sau le-au îndeplinit parțial solicitările. Schema este una simplă: investitorul 'X' aranjează cu un responsabil guvernamental sau doar oficial 'Y' o tranzacție la care nu au dreptul sau pentru care nu are mijloacele necesare. El spune: îți dau atât dacă-mi facilitezi obținerea contractului. În situațiile ce ajung la PNA ceva scurtcircuitează acest traseu: ori coruptul se angajează la ceva peste puterile sale, ori cineva mai de sus se prinde și vrea și el o felie, ori aranjamentul nu e limpede dintru început și cineva plusează nerealist. Cert este că, în fața neîndeplinirii 'angajamentului asumat', corupătorul se revoltă și se duce glonț la Parchet să se autodenunțe. Iar
Parchetul își freacă mâinile, mulțumit că-și poate justifica activitatea și, mai dibaci sau mai stângaci, îl înhață pe corupt. Acest lucru este posibil pentru că legea noastră are o chichiță nu doar incorectă, ci pur și simplu imorală: în cazul în care se autodenunță, corupătorul scapă de pedeapsă! Spun că este imorală prevederea, pentru că îi acordă circumstanțe atenuante factorului cel mai nociv din această ecuație. Ar mai exista corupție fără corupători, în primul rând, și fără slujbași coruptibili, în al doilea? Bineînțeles că nu. De cele mai multe ori, pe fondul fragilității morale a unui eșalon important de slujbași, corupătorii sunt cei care instaurează și generalizează climatul de corupție.
Făceți un raport între cazurile date în vileag și cele nedate și veți constata că numărul tranzacțiilor 'corecte', în care ambele părți sunt mulțumite, este infinit mai mare, și că acesta este cel care generează climatul de corupție.
Or, lupta împotriva corupției este încă percepută în registrul său minimal - de prindere și de băgare la pușcărie a corupților - și nu în cel major: acela al înlăturării tuturor mecanismelor birocratice sau juridice care generează corupție. În absența unei asemenea politici vom continua să utilizăm paradoxul luptei împotriva corupției cu ajutorul corupătorilor.
|