Traian Băsescu nu contenește să-și uimească apropiații și depărtații prin deciziile surprinzătoare pe care le ia în momentele-cheie: acceptarea propunerii de înlocuire (nu se știe cu cine - din motive lesne de înțeles) a ministrului Flutur a lovit ca o măciucă, în primul rând tabăra tăriceană, aflată strategic, la o distanță convenabilă față de evenimente. În pragul unei operații care 'nu putea fi făcută în țară', conform avizului medicilor care își dau cu veselie un vot de blam, premierul află cu surprindere că propunerea i-a fost acceptată! Era, probabil, unica variantă pe care echipa sa nu o luase în calcul în analiza prealabilă. Faptul că propunerea n-a fost însoțită și de alternativa la Flutur, a făcut ca președintele să nu se poată lipsi de plăcerea unei muștruluieli în direct! Dacă în tabăra tăriceană lucrurile se complică și iau viteză - trebuie găsit rapid un înlocuitor care să și aibă capacitatea de a demonta în regim de urgență sistemul 'oamenilor lui Flutur', în aceea a platformiștilor stupoarea pare să fi fost la fel de paralizantă. Deși la prima vedere este greu de crezut că Traian Băsescu a luat această decizie fără a se consulta cu puciștii - care mizau pe reduta-Flutur în războiul de gherilă pe care urmau să-l declanșeze cu 'gașca' aflată la putere în partid - lucrurile cam pe aici par să stea.
N-ar fi nici prima și nici ultima decizie imprevizibilă a președintelui care taie nodul gordian al crizei dintr-o singură lovitură, degajându-se de orice obligații față de ambele părți și păstrându-și atu-urile de arbitru. Dacă ar fi refuzat - cum se aștepta dealtfel - schimbarea lui Flutur, Băsescu ar fi devenit, implicit, prizonierul acestei facțiuni al cărei joc ar fi trebuit să-l facă în continuare, până la victoria finală. În acest fel, însă, președintele se eliberează de povara unor noi acuzații de destabilizare a partidului aliat și de forțare a unei schimbări care să favorizeze partidul său de suflet. 'Copita' prezidențială are un dublu impact: pe deoparte se debareasează de servituțile calității de fan - Stolojan, iar pe de alta îi lasă pe liberali să-și spargă capetele unii altora până când victoria uneia dintre părți nu va mai avea decât o valoare simbolică, partidul ieșind din joc prin discreditare.
Desigur, se mai poate suspecta varianta unei înțelegeri cu unul dintre susținătorii săi activi din tabăra liberală; abandonarea, pentru moment, a lui Flutur în demersul acestuia de a-și păstra funcția la care ținea cel mai mult, în favoarea unei opțiuni viitoare mult mai consistente: de ce nu, chiar aceea de premier post-Tăriceanu?
Mi-e teamă însă că este o simplă speculație. Băsescu este un intuitiv, care acționează mai degrabă pe bază de impulsuri decât pe calcule complicate. Ori, flerul său de pockerist i-a spus că asta este cartea câștigătoare.
|