Când a fost în vizită oficială în Iordania, în 2003, fostul președinte Iliescu s-a întâlnit cu reprezentanții comunității românești din această țară, o comunitate formată în majoritate din soții și copii ai unor foști studenți ai Iordaniei în România. În general, bine integrați într-o țară obișnuită să facă față unor afluxuri masive de străini, datorită stabilității climatului politic și social, aceștia au avut o mare problemă de ordin birocratic: nu putea să le facă pașapoarte copiilor lor pentru că Ambasada Română nu elibera certificate de naștere.
Acestea se eliberau doar în țară, ori pentru a aduce copiii în țară era nevoie de pașapoarte care se eliberau fără certificate! O treabă tipic românească, care trena de ani de zile și care nu s-a putut rezolva decât prin intervenția șefului statului, pe care cei care au avut o astfel de problemă îl pomenesc și acum. În cursul mandatelor sale, Ion Iliescu a reușit să mențină relații bilaterale la un nivel constant de interes reciproc. Relațiile sale personale, atât cu fostul rege Hussein, cât și cu actualul rege Abdullah au conservat măcar o tradiție istorică, sarcina dezvoltării acesteia fiind preluată la nivel individual, în special de oameni de afaceri iordanieni. Potențialul remarcabil pe care-l reprezintă cele câteva zeci de mii de iordanieni cu studiile făcute în România și familiile lor se cam irosește în absența unui sprijin oficial. Rolul puternic pe care-l joacă femeia în familiile iordaniene face însă ca educația copiilor să aibă un permanent rol constant, acesta reușind să se păstreze mai bine decât în alte tipuri de emigrație. Doctorul Basim, de exemplu, absolvent de medicină la Iași are patru copii, dintre care doar primul s-a născut în România. Deși familia s-a stabilit în Iordania de mai bine de 15 ani, în casa lor româna se vorbește curent, chiar și de către copiii născuți aici. Numai vorbesc de faptul că posturile tv românești sunt urmărite constant și constituie un factor major de informare general. Românește vorbesc foarte bine și fetele inginerului Mohammed, deși soția sa este iordaniană, timpul petrecut în România de familie punându-și amprenta lingvistică și asupra lor. Familiile mixte din Iordania ar dori o mai mare implicație a autorităților române din punct de vedere cultural, în special. Ambasada noastră, însă, face și ea ce poate, iar recenta intrare a țării noastre în Uniunea Europeană ridică, în primul rând, restricții în zona schimburilor de persoane. Avem o moștenire importantă în această țară care reprezintă un pilon de stabilitate în Orientul Mijlociu. Nu doar culturală. Nu mai puțin de șase membri ai parlamentului iordanian au în cv-ul lor mențiunea studiilor superioare făcute în România. Nu mai vorbesc de numărul mare de persoane cu inițiative economice și comerciale care ar dori un climat de cooperare instituționalizat. Prea prinsă însă cu incerta sa condiție europeană, România neglijează, în continuare, zone de influență tradiționale cu potențial remarcabil, Iordania este un astfel de exemplu.
Rămâne însă la nivelul unor inițiative decorative, de genul celei care face din cel mai mare bulevard din Amman, Iordania, o arteră pe care au fost plantați peste 3.000 de arbori decorativi, făcuți cadou de guvernul român. Aici un copac înseamnă însă mult, mult mai mult decât la noi. Într-o climă - pe care începem să o concurăm - această zestre are o valoare inestimabilă, iar până când lucrurile se vor schimba spre mai binele dorit de oameni, rămân arborii… |