Ziarul personal Octavian Andronic
29 Mar 2024 - 09:17
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

"- Ce vrei să te faci când vei fi mare? - Cercetător DANONE!"

-- Gigel, 5 ani

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 03 martie 2010 Nr: 2990

Contrabanda dăunează grav bugetului

de Octavian Andronic

Nu poți să nu fi impresionat de strădaniile pe care le depun premierul Boc și echipa sa pentru a cârpi bugetul prin toate metodele posibile - inclusiv prin împrumuturile masive de la FMI.

Suntem chiar în etapa în care urmează să primim tranșele a III-a și a IV-a, în valoare de 2,3 miliarde euro, pentru care trebuie să facem sluj în fața reprezentanților Forului Mondial și să recurgem la tot soiul de inovații fiscale.

Stau și mă întreb dacă: ar mai fi nevoie să răscoale populația cu bazaconiile lui Vlădescu și Șeitan, de impozitare a pensilor și de anulare a alocației pentru copii bogați, dacă ar reuși să astupe găuri prin care banul public curge liber în buzunarele directorilor din industrie ai ministrului Videanu? Sau dacă organele de control ar reuși să stopeze contrabanda cu țigări, de pildă?

Mă opresc la acest exemplu și las la o parte alte contrabande mai profitabile, precum cele cu carburanți sau cu alcool, pentru că în zona asta s-a produs deunăzi un declic. Marilor producători de țigarete le-a ajuns cuțitul la os. Guvernul a tot tras pe ei majorând accizele în cascadă și aplicând taxe de viciu, după principiul că vicioșii nu vor renunța la fumat și vor fi dispuși să plătească oricât. S-a dovedit că lucrurile nu stau chiar așa. În acest an desfacerea legală de țigarete pur și simplu s-a prăbușit. Cu vreo 40%. Unii producători au fost nevoiți să închidă linii de fabricație, alții și-au trimis oamenii în șomaj tehnic. Diminuarea afacerilor s-a resimțit, automat, în scăderea încasărilor la buget din taxe și impozite. Anul trecut, Finanțele au încasat peste 2 miliarde de euro din comerțul cu țigări. Anul acesta încasările vor scădea proporțional cu cifra de afaceri a celui mai mare distribuitor: SC Contrabanda! Adică cu 36%. Adică cu vreun miliard de euro!

De unde rezultă această cifră? Dintr-un calcul simplu. Față de prețul unei țigarete, din totalul celor 35,6 miliarde comercializate anul trecut, accizele și TVA-ul reprezintă peste 85%. Un singur procent din contrabanda de țigări văduvește bugetul de încasări de 30 milioane euro. În total, peste un miliard! Contrabandiștii fac cea mai rentabilă afacere: ei nu plătesc taxe și își permit să vândă de 5 ori mai ieftin celor care nu mai cumpără țigările cu prețul legal. Cei care ne se lasă, totuși, de fumat, în urma restricțiilor.

Aici mi se pare că este problema noastră. Dincolo de stupizenia procedeului de a înmulți interdicțiile (experiența prohibiției este cât se poate de sugestivă) prin scumpirile care ne decalează puternic de piețele din jurului nostru, făcând contrabanda ultarentabilă, rămâne această incapacitate cronică de a controla fenomenul.

Sau indiferență? Pentru că contrabanda alimentează și ea - subteran - anumite structuri, prin oamenii corupți care le controlează și care prosperă individual pe măsură ce fenomenul se amplifică.

Dacă domnul Boc ar putea lua taurul contrabandei de coarne și ar înăspri legislația, dotând și cointeresând combaterea, ar scăpa poate de restricțiile puse de FMI și s-ar trezi în situația să nu mai aibă nevoie de banii lor. Cine știe în câte alte zone subterane miliardele de euro așteaptă doar să fie culese de către cei care ar trebui să o facă.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie