Nu poþi sã nu fi impresionat de strãdaniile pe care le depun premierul Boc ºi echipa sa pentru a cârpi bugetul prin toate metodele posibile - inclusiv prin împrumuturile masive de la FMI.
Suntem chiar în etapa în care urmeazã sã primim tranºele a III-a ºi a IV-a, în valoare de 2,3 miliarde euro, pentru care trebuie sã facem sluj în faþa reprezentanþilor Forului Mondial ºi sã recurgem la tot soiul de inovaþii fiscale.
Stau ºi mã întreb dacã: ar mai fi nevoie sã rãscoale populaþia cu bazaconiile lui Vlãdescu ºi ªeitan, de impozitare a pensilor ºi de anulare a alocaþiei pentru copii bogaþi, dacã ar reuºi sã astupe gãuri prin care banul public curge liber în buzunarele directorilor din industrie ai ministrului Videanu? Sau dacã organele de control ar reuºi sã stopeze contrabanda cu þigãri, de pildã?
Mã opresc la acest exemplu ºi las la o parte alte contrabande mai profitabile, precum cele cu carburanþi sau cu alcool, pentru cã în zona asta s-a produs deunãzi un declic. Marilor producãtori de þigarete le-a ajuns cuþitul la os. Guvernul a tot tras pe ei majorând accizele în cascadã ºi aplicând taxe de viciu, dupã principiul cã vicioºii nu vor renunþa la fumat ºi vor fi dispuºi sã plãteascã oricât. S-a dovedit cã lucrurile nu stau chiar aºa. În acest an desfacerea legalã de þigarete pur ºi simplu s-a prãbuºit. Cu vreo 40%. Unii producãtori au fost nevoiþi sã închidã linii de fabricaþie, alþii ºi-au trimis oamenii în ºomaj tehnic. Diminuarea afacerilor s-a resimþit, automat, în scãderea încasãrilor la buget din taxe ºi impozite. Anul trecut, Finanþele au încasat peste 2 miliarde de euro din comerþul cu þigãri. Anul acesta încasãrile vor scãdea proporþional cu cifra de afaceri a celui mai mare distribuitor: SC Contrabanda! Adicã cu 36%. Adicã cu vreun miliard de euro!
De unde rezultã aceastã cifrã? Dintr-un calcul simplu. Faþã de preþul unei þigarete, din totalul celor 35,6 miliarde comercializate anul trecut, accizele ºi TVA-ul reprezintã peste 85%. Un singur procent din contrabanda de þigãri vãduveºte bugetul de încasãri de 30 milioane euro. În total, peste un miliard! Contrabandiºtii fac cea mai rentabilã afacere: ei nu plãtesc taxe ºi îºi permit sã vândã de 5 ori mai ieftin celor care nu mai cumpãrã þigãrile cu preþul legal. Cei care ne se lasã, totuºi, de fumat, în urma restricþiilor.
Aici mi se pare cã este problema noastrã. Dincolo de stupizenia procedeului de a înmulþi interdicþiile (experienþa prohibiþiei este cât se poate de sugestivã) prin scumpirile care ne decaleazã puternic de pieþele din jurului nostru, fãcând contrabanda ultarentabilã, rãmâne aceastã incapacitate cronicã de a controla fenomenul.
Sau indiferenþã? Pentru cã contrabanda alimenteazã ºi ea - subteran - anumite structuri, prin oamenii corupþi care le controleazã ºi care prosperã individual pe mãsurã ce fenomenul se amplificã.
Dacã domnul Boc ar putea lua taurul contrabandei de coarne ºi ar înãspri legislaþia, dotând ºi cointeresând combaterea, ar scãpa poate de restricþiile puse de FMI ºi s-ar trezi în situaþia sã nu mai aibã nevoie de banii lor. Cine ºtie în câte alte zone subterane miliardele de euro aºteaptã doar sã fie culese de cãtre cei care ar trebui sã o facã.