Ziarul personal Octavian Andronic
26 Feb 2024 - 10:51
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

"Păi mă, spălare de bani înseamnă că un dolar, ca să-l speli, trebuie să fie negru.Iar eu am afaceri cinstite, cu case.Păi dacă io n-am câștigat în viața mea un ban negru, pentru ce să-l spăl".

-- Gigi Becali

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

vineri 24 august 2007 Nr: 2015

Confiscarea istoriei

de Octavian Andronic

Conform tehnicii atât de ingenios disecate de Orwell în al său „1984”, comuniștii au reușit performanța de a rescrie permanent istoria, în viziunea convenabilă lor. Cu sprijinul istoricilor obedienți, ei au mistificat continuu faptele, falsificând evenimente care de cele mai multe ori aveau doar o vagă legatură cu realitatea. Unul dintre acestea a fost „insurecția” de la 23 august 1944. Atunci, în urmă cu 63 de ani, a avut loc o lovitură de palat în urma căreia regele, în înțelegere cu reprezentanți ai partidelor, între care și comuniștii, l-a arestat pe Antonescu, căruia i s-a întins o cursă, și a declarat întoarcerea armelor împotriva fostului aliat. A fost o mișcare față de care nu exista o alternativă, în condițiile în care tăvălugul sovietic stătea să se pravalească asupra României, cu tot riscul de a confirma încă odată incapacitatea noastră financiară de a fi un partener credibil, pentru care plătim și astăzi tribut moral. Antonescu însuși ar fi procedat la o soluție  asemănătoare, poate mai demnă, dacă ar fi avut răgazul să-și pună în aplicare planurile. Nu l-a avut. Și astfel, mareșalul, în loc să împărtășească soarta omologului său finlandez, Mannerheim, acopeit de onoruri de chiar cei împotriva cărora luptase, a sfârșit prin a fi împușcat de proprii săi concetățeni, la comanda fermă a lui Stalin.
Istoria are însă regulile ei. Nu lasă loc pentru „dacă” și „poate”. Este cert însă că ceea ce s-a întâmplat la 23 august 1944 a scutit mașina de război sovietică de jertfe și cheltuieli însemnate, trecute în contul nostru ca aliați doar până la socoteala finală.Variantele succesive de reconstruire a momentului istoric au evoluat până la imaginea idilică a unui partid comunist neînfricat care, călare pe un cal alb, a îngenuncheat tirania antonesciană și a deschis drumul, larg, armatei roșii eliberatoare. Eliberatoare de ce, nu s-a precizat niciodată. Rolul regelui și al partidelor istorice a scăzut continuu până la a rămâne simpli figuranți în fresca dedicată „insurecției populare antifascistă și anticapitalistă” – daca rețin bine formularea.
Ca de obicei, poporul a fost mai puțin sensibil la esență și nuanțe.A fost însă sensibil la recuzita prin care comuniștii au făcut din aniversare un spectacol omagial, dotat cu toată recuzita: defilare, care alegorice, eroi ai muncii și, în final, așteptații îndelung crenvurști și mititei, însoțiți de berea aferentă, regal culinar la care visam cu nerăbdare, preț de un an, masele largi de oameni ai muncii. În  memoria colectivă probabil că acesta rămâne elementul principal  de referință al marii sărbători comuniste, realizată prin obișnuitul procedeu al confiscării.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie