Ziarul personal Octavian Andronic
26 Iun 2022 - 23:32
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Zapada de pe trotuare trebuie luata la mana, manual.

-- Daniel Vanghelie, primarul Sectorului 5

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

vineri 12 februarie 2010 Nr: 2975

Competența - între stat și privat

de Octavian Andronic

Se vorbește mult, în ultima vreme, despre competență. Despre competența managerială. Este o noțiune care acoperă întregul edificiu statal. O țară poate să funcționeze doar pe baza administrării competente a tuturor mecanismelor sale, fie ele private sau de stat.

Exstă, însă, o deosebire - cel puțin în ceea ce ne privește pe noi, românii. În sectorul privat gradul de competență este măsurabil. Rezultatele economice sunt cele care confirmă sau infirmă gradul de competență. Aproape orice promovare se face pe baza unor precedente, a unor performanțe care pot fi verificate. Iar lipsa de competență nu poate fi tolerată decât cu riscul eșecului financiar. De aceea, veniturile managerilor din sectorul privat sunt considerabil mai mari decât ale celor din sectorul public. Evident, aceste observații sunt valabile pentru un mediu privat consolidat, verificat de practica economică.

Competența din sectorul de stat are caracteristici aparte. Este o competență de un tip special, care de obicei, nu se măsoară în performanță. Pentru că nici entitățile publice nu se ghidează după acest principiu.

O regie sau o companie de stat funcționează după alte reguli. Ele utilizează fonduri publice, față de care managementul nu se simte obligat să răspundă. Un director de mare companie se preocupă mai degrabă de construirea sistemului de relații care să-l protejeze, decât de performanța economică. Un director de agenție nu este numit pentru că și-a confirmat, anterior, abilitățile, ci pentru că reprezintă o formațiune politică, cea care îl desemnează în funcție de resursele umane și interesele proprii. Foarte adesea, un astfel de manager, care duce de râpă o instituție, este promovat într-o funcție mai înaltă și mai complexă. Criteriile de performanță din contracte sunt stabilite formal, ca să poată fi atinse în orice condiții, chiar și în cele de faliment. Procedurile de promovare din domeniu țin de apartenența de grup sau de soliditatea relațiilor din sistem. O vreme a existat un decalaj între nivelul retribuțiilor din privat și cele de la stat în favoarea primelor. Treptat dar sigur, lefurile de vârf de la stat au crescut, ajungând să le concureze pe celelalte prin felurite procedee – între care cele mai uzitate sunt numirile in Consiliile de Administrație.

Creșterea a fost viguroasă la nivelul superior al administrației publice, funcțiile din această categorie devenind veritabile sinecuri și surse de îmbogățire nejustificate! Ce grad de competență a avut doamna Lulache de la Fondul Proprietatea, care a câștigat mai mulți bani decât omologi de-ai săi de la multinaționale? Cât de supercompetent e dl Ionuț Popescu, un fost ministru de Finanțe mediocru, licențiat la scurt timp după ce fusese  numit, care încasează acum de la stat sume enorme?

Dacă ar fi cu adevărat interest de chestiune, premierul Boc ar trebui să facă o analiză serioasă referitoare la banii care se scurg în buzunarele unor înalți funcționari publici sau alți angajați ai unui stat care nu face nici un fel de performanță pentru a le justifica. Ar trebui, însă, să o facă sacrificându-și interesele de partid și clientela aferentă.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie