Nu cred că vreunul dintre teoreticienii marxism-leninismului si-a imaginat o atât de devastatoare ironie a sorții, ca aceea din '89-'90. Și anume că tocmai cei în numele cărora s-a construit imensul lagăr de muncă al socialismului - muncitorii - să devină groparii sistemului. Este evident că valul pornit de la Gdansk, în '80, a antrenat tot ce-a întâlnit în calea sa, spărgându-se cu sângeroasă violență la București de ultima redută a dogmatismului. Și, poate că mai mult decât oricare dintre tranzițiile estice, cea din România si-a meritat numele - atât de controversat - de Revoluție. S-a speculat până la saturație, în acești cinci ani, asupra dilemei lovitură de stat - insurecție spontană și lucrurile sunt încă departe de a fi lămurite.
Pentru mine, cel puțin, un lucru este clar: că marșul hotărât al muncitorilor de pe platformele industriale ale Capitalei din dimineața zilei de 22 decembrie a fost acela care a dat semnalul sfârșitului. Au fost câteva sute de mii de eroi, rămași anonimi, cărora le datorăm incomoda libertate de astăzi și împotriva cărora n-ar fi putut răzbi - chiar dacă ar fi vrut - un aparat represiv, oricât de devotat.
Paradoxul - istoria este, de altfel, plină de astfel de paradoxuri -este că tocmai ei, muncitorii, sunt cei care pășesc astăzi, cu teamă și îngrijorare, pe calea unui paradis pavat, deocamdată, cu sărăcie, șomaj, lipsuri și deznădejde. Pe fundul lăzii ale cărei lacăte au fost zdrobite cu frenezie în "22" a mai rămas, pitită într-un colț, doar speranța... |