Ziarul personal Octavian Andronic
25 Apr 2024 - 04:05
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Au auzit de legea care s-a dat în vigoare și le e teamă să se mai întoarcă acasă!''

-- Mamă de căpșunari din Spania

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Saturday 28 March 2009 Nr: 2465

Clasa muncitoare merge în paradis?

de Octavian Andronic

Este titlul unui celebru film italian de prin anii 1970, și nu are nici o legătură cu actualitatea. L-am dat de dragul poantei. Pentru că, realitatea e alta.

Clasa muncitoare nu mai visează – dacă  a visat vreodată – să meargă în paradis. Ea ar prefera să trăiască mai bine pe lumea asta. Este o aspirație pe care, probabil, nu o va atinge niciodată. Cel puțin în tipul actual de societate. Comuniștii introduseseră această perspectivă, suficient de îndepărtată ca să nu-i facă să răspundă pentru prezentul tarat de „grelele moșteniri”. Odată cu virajul la dreapta făcut de țările fost comuniste spre finalul veacului trecut, lucrurile s-au rearanjat. După primele zbateri, în care mișcarea sindicală, desprinsă de condiția împovărătoare de „curea de transmisie”, la care fusese redusă, și-a pavat un drum cu bunele intenții care-i conduceau pe lideri spre posturi grase în Executiv. Cei care le luau locul deveneau, automat, adversarii acestora și competitorii lor, totodată. Fenomenul crizei economice a făcut evidentă o falie: cea dintre două... clase muncitoare: una care lucrează pentru feluriți patroni, și alta care se află în slujba fostului patron unic – statul. Dacă în cazul primilor lucrurile s-au clarificat ceva mai rapid – în sensul că sindicatele de aici au înțeles că nu pot să supraviețuiască patronatului și că soluțiile ieșirii din criză trebuiau căutate împreună, cu sacrificiile necesare rămânerii în competiție – la stat e ca și cum aceștia ar trăi pe altă planetă. De la instalarea noului guvern și pe măsură ce semnele crizei devin tot mai amenințătoare, cresc și amenințările sindicaliștilor bugetari. O armată de „Nistori” năuci se agită și amenință fără nicio logică. Desigur, legile trebuie respectate, dar ce ne facem când legea e proastă sau nu ține cont de o realitate în mișcare rapidă, cu schimbări devastatoare? Parlamentul compus din iresponsabili aleși a votat niște legi care n-au nici o bază, nici un fel de susținere materială. Ce facem? Punem în aplicare legea fără să ne pese că în acest caz putem să ne ducem la fund? Repet: secvența mi se pare desprinsă dintr-o variantă actualizată a „Titanicului”, în care echipajul, cu apa până la gât, amenință cu greve și cu încetarea lucrului la pompe dacă nu i se îndeplinesc cererile.

Zilele trecute agențiile de știri au difuzat o informație despre care nici nu mă mir că a trecut neobservată: în Croația, funcționarii publici au acceptat o diminuare cu 6% a salariilor, ca măsură de contracarare a crizei și a efectelor ei. La noi, aceeași funcționari publici (al căror număr s-a dublat doar pe parcursul ultimei guvernări) nu numai că sunt dispuși să accepte vreo reducere, ba cer măriri amețitoare. Care, oricum, nu le vor fi de folos dacă țara se duce de râpă.

Mediul economic privat a găsit cu oportunitate soluțiile de salvare: se restructurează din mers! Se acceptă reducerile de scheme, se acceptă chiar reduceri de salarii. Funcționarii publici nici nu vor să audă de așa ceva. Pentru că liderii lor cred că nu vor prinde un alt prilej de șantaj din care să se aleagă și ei cu ceva.

Desigur, argumentul lor principal, că Executivul nu reușește să opereze schimbări eficiente la nivelurile de sus, unde continuă să existe salarii exorbitante și scheme umflate sau inventate peste noapte. Dar politica asta de baricadă nu duce nicăieri. Nici măcar în paradis...

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie