Cu o dezarmantă seninătate, ministrul de Externe a recunoscut că la Summit, logodnica sa a fost mai „vizibilă” decât el însuși. Imagini cu domnișoara viitoare doamnă Cioroianu, dând mâna cu Laura Bush sau conversând cu dna Băsescu s-au putut vedea în aproape toate ziarele în care n-au apărut fotografii cu ministrul de Externe.
De ce a fost atât de puțin vizibil? Din cauza protocolului, zice domnia sa, care nu i-ar fi prevăzut un rol mai activ. Din fericire, zic tot mai mulți comentatori, pentru că în acest fel a fost scutit de riscul de a mai face gafe dintre cele pe care le realizează cu regularitate la diverse întruniri și evenimente.
Chiar în preajma Summit-ului, Adrian Cioroianu a aniversat un an de la numirea sa în funcție. A fost o numire controversată și amânată: după scandalul care a dus la demisia lui Ungureanu, Tăriceanu s-a încăpățânat să-l propună pe Cioroianu, respins odată de Băsescu pe motiv de lipsă de experiență și impus cu ocazia remanierii ministeriale. Că cei care-i reproșau lipsa de experiență aveau dreptate s-a văzut destul de repede, la o conferință de presă cu Condoleezza Rice când Cioroianu n-a emis decât interjecții. Au venit apoi, pe rând, celelalte gafe, cu ecoul lor adeseori disproporționat, dar real. Dacă la început taberele simpatizanților și opozanțilot erau relativ egale, balanța a înclinat constant în defavoarea ministrului. Ultimul care-l acuză, cu argumente credibile, este chiar cel căruia i-a fost secretar la partid – Teodor Stolojan.
Eclipsa ministrului pe perioada Summit-ului a coincis cu aceea a ministerului. Piesă principală, alături de Apărare, a edificiului organizatoric, MAE a fost la fel de absent în desfășurarea evenimentului precum ministrul său. Mă uit pe organigrama ministerului și am un prim răspuns: din cei 7 secretari de stat care constituie aparatul de conducere, nici unul nu are un coeficient minim de notorietate. Ați auzit de Horațiu Răzvan Radu, de Jan Gavrilă, de Mihai Gheorghiu, Anton Niculescu, Iulian Buga sau Răduța Dana Matache? Singurul de care poate că ați auzit este Alexandru Victor Micula, și asta datorită numelui pe care-l împarte cu magnații alcoolului. Acești anonimi conferă lipsa de autoritate și de credibilitate a unui minister care pare să fi fost abandonat în grabă de către toți cei care mai aveau câte ceva în comun cu diplomația (noroc că la Summit l-au adus de la pensie pe dl Dinică, că altfel ar fi fost dezastru!)
Cu ce este vinovat Cioroianu de această situație? După părerea mea, cu nimic. E om și, ca orice om are orgoliile sale. I-a plăcut și-i place să fie ministru, chiar dacă nu se pricepe. Dar aici, la Externe, nepriceperea poate fi explozivă. Sigur, e plin guvernul Tăriceanu de miniștri care nu se pricep la nimic. Dar asta nu este o scuză pentru lăsarea în paragină a unui domeniu esențial pentru supraviețuirea noastră ca entitate politică.
Se-aude că, tardiv cum le face pe toate, premierul s-ar gândi să-l schimbe pe dl Cioroianu. Să nu cumva s-o facă cu unul de același calibru...
P.S. Am tot respectul pentru omul de cultură, istoricul Cioroianu. O minimă prudență și o autoevaluare realistă ar fi trebuit însă să-l rețină în a se arunca într-o aventură din care istoricul și omul de cultură n-a avut decât de pierdut.