Ziarul personal Octavian Andronic
22 Sep 2023 - 08:02
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

O carte bună este ca o mâncărime - nu te poți abține să nu ajungi la ea!

-- Laura Bush

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

vineri 30 noiembrie 2007 Nr: 2090

Cine a votat duminică?

de Octavian Andronic

Ion Iliescu observa, pe bună dreptate, nu numai faptul că PSD-ul a obținut cel mai mic scor electoral din existența sa, devenind din cel mai important partid, unul de mâna a doua, dar și că în ansamblul său, scrutinul din 25 noiembrie marchează cel mai important succes al dreptei. Într-adevăr, cumulate, voturile PD, PNL și PLD ar fi suficiente pentru o guvernare „legitimă” – vorba dlui Băsescu – dacă Alianța DA n-ar fi moartă și îngropată.
Cum se explică acest succes, într-o țară săracă, în care electoratul rămâne, preponderent, unul copleșit de probleme sociale? Răspunsul este: Băsescu.
Într-adevăr, Traian Băsescu reprezintă vectorul dreptei, indiferent că a fost vorba de PD sau PNL, sau chiar de PLD. Încercând să-și „agațe” referendumul de votul pentru europarlamentare el a reușit, de fapt, să influențeze europarlamentarele, sacrificându-și uninominalul. Duminică, la vot au ieșit în special susținătorii săi. Aceștia au avut ca prim obiectiv referendumul, și abia apoi europarlamentarele. Votul pentru partide s-a împărțit de la același eșalon de votanți – cei care mai au încredere în președinte și doresc ca propunerile pe care le emite să fie puse în practică. Votul partidelor este, deci, votul unei categorii distincte de votanți. Evident, nu în totalitate, dar cert majoritar. Din acest răspuns derivă o a doua întrebare: cât e de real tabloul care rezultă din vot? Este acesta raportul de forțe între stânga și dreapta, sau între partide? Evident, răspunsul este: nu! Rezultatul este unul circumstanțial și nu reflectă distribuția opțiunilor în societate decât în măsura în care a fost vizat un anumit aspect: atitudinea față de propunerea votului uninominal. Activiștii pro-Băsescu, în general, și cei anti-Băsescu, într-o măsură mult mai mică, au ieșit din casă și au mers la vot. Ceilalți – majoritatea de aproape trei sferturi – au stat acasă și au așteptat rezultatele. Cu siguranță că acestea vor declanșa reacții diverse. Cea mai importantă s-ar putea să fie cea a electoratului de stânga și a celui radical care riscă să-și vadă exponenții opțiunilor lor ieșiți din joc. De aceea cred că la cel mai apropiat nou test electoral – localele de anul viitor – rezultatele vor fi cu totul altele. Iar raportul de forțe nu va mai fi la fel de debalansat, în favoarea dreptei. Un rol important în clarificarea acestui aspect îl va juca în continuare președintele Băsescu. Deși în pierdere evidentă de popularitate și credibilitate – a fost, dealtfel, cea mai slabă performanță a sa din toate timpurile -  el va continua să exercite influență asupra unui electorat mixt mai ales că acesta nu vede în el un exponent exclusiv al dreptei. Discursul său încrâncenat în favoarea democrației ar putea să devină un bumerang, iar poziția democrată ocupată circumstanțial de oamenii lui Boc, să devină o amintire. Nici PSD-ul, cu toate crizele sale interne, nu poate să rămână un partid de doar 20%, după cum nici PRM-ul n-ar trebui să iasă atât de brusc din joc – dacă nu cumva chiar liderul său îi va da brânciul decisiv spre disoluție. Localele din 2008 vor aduce la rampă o tripletă de partide cu ponderi apropiate și cel mult încă un jucător de „balanță”, cu posibilitatea de a o înclina în direcția în care e dispus să joace.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie