Ziarul personal Octavian Andronic
28 Ian 2022 - 01:44
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

'Nu vă lăsați convinși de cei care cred că ei dețin portofoliul de inteligență al națiunii. La fel ca foștii securiști și activiști, ei (ziariștii - n.r.) încearcă să-și păstreze privilegiile.'

-- Traian Băsescu, președintele României

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

vineri 22 iulie 2011 Nr: 3328

Chinezii n-au venit: erau aici!

de Octavian Andronic

Premierul a salutat “venirea” chinezilor pe piața românească. La deschiderea Chinatown-ului din Afumați. Emil Boc a făcut o eroare: chinezii n-au venit! Erau aici! Tot așa și capitalul investit în acest proiect: banii n-au fost aduși din China, ci au fost făcuți aici, în special prin contrabandă, neplata TVA și a altor taxe, evaziune fiscală în masă. Sunt lucruri pe care consilierii premierului ar fi trebuit să le afle de la cei de la care primesc informații. Binecuvântând investiția de la Afumați, premierul n-a făcut altceva decât să valideze o stare de fapt.

Relațiile politice româno-chineze de după Revoluție au avut și au ceva curios: deși ne-am desprins doctrina și de lumea lor, deși suntem o națiune mică, fără un cuvânt de spus pe scena internațională, în comparație cu forța tot mai mare pe care o dețin ei, liderii chinezi au rămas cu o slăbiciune inexplicabilă pentru noi. Poate că e vorba de o chestiune sentimentală – încă mai sunt la comandă oameni care au studiat în România, vorbesc românește și iubesc cultura românească. Cine știe. Cert este că mai toate vizitele la nivel înalt au fost privite de partea chineză cu maximă seriozitate. Am avut privilegiul să mă aflu alături de delegațiile românești, în calitate de jurnalist, la câteva dintre acestea și să constat exatraordinara disponibilitate a autorităților de a strânge o colaborare rămasă mai mereu la stadiul declarațiilor. China ne-a oferit, imediat după Revoluție, un ajutor nerambursabil de câteva sute de milioane de dolari. La fiecare vizită ni s-au făcut oferte dintre cele mai serioase: construcția șoselei de centură a Capitalei, a podului dintre Galați și Brăila, realizarea unei companii mixte de telecomunicații – ca să enumăr doar câteva – rămase toate literă moartă din cauza ezitărilor și neînțelegerilor din partea română. Erau oferte însoțite de finanțări. Cei care le-au rejectat s-au prevalat de argumentul fals că Uniunea Europeană n-ar privi cu ochi buni o asemenea cooperare. De fapt, la originea tuturor acestor eșecuri a stat un lucru rușinos: convingerea unor factori de decizie că nu se merită să te hazardezi în acțiuni din care nu iese nimic sub raportul clasicei șpăgi: chinezii, cu o economie de stat atent controlată, nu pot  da sau lua șpăgi! Un viceprimar al Beijingului care a primit mită de la Coca Cola, a fost împușcat pe un stadion cu public. Anticorupția chineză lucrează cu cel mai eficient instrument: glonțul! Au fost, sistematic, preferate contracte de genul Bechtel, aducătoare de șpăgi, unora cu companiile chineze – care au construit doar în ultimii zece ani peste 25.000 km de autostrăzi.

Așa că îndemnul premierului sună cam în gol: ne vom mulțumi cu investitorii chinezi de pe-aici, cei care lucrează eficient – cu banii noștri. Alții nu vor veni, atâta timp cât la vârf nu se va manifesta voința politică necesară.  

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie