Ziarul personal Octavian Andronic
25 Apr 2024 - 04:15
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

În județele rurale s-au prezentat mai mulți la vot!

-- Stelian Tănase, moderator TV

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Monday 11 August 2008 Nr: 2284

China s-a trezit!

de Octavian Andronic

„Când China se va trezi, omenirea se va cutremura!” – scria, cu peste 200 de ani în urmă, vizionar, cel care făcuse să se cutremure un continent: Napoleon.

Nu s-a referit, desigur, la catastrofele naturale care, periodic, lovesc fără cruțare cea mai numeroasă națiune de pe glob, ci la impactul pe care-l va avea trezirea forțelor creatoare latente de care beneficiază această străveche civilizație, care chiar în aceste zile dă măsura vigorii sale printr-o demonstrație de forță, talent, creativitate și, mai ales, tenacitate.

Gazda Olimpiadei reprezintă, poate, cel mai interesant fenomen care se manifestă în debutul acestui mileniu: găsirea unui drum propriu, între albul economiei de piață și negrul economiei centralizate. Chinezii au avut geniul unei abordări pragmatice a principiilor economice și sociale generând o dezvoltare economică aproape fără precedent. Cea care le permite astăzi să se prezinte în fața lumii cu realizări care n-ar fi stat, poate, la îndemâna  nici unei alte națiuni. Nici o altă țară nu și-ar fi putut concentra eforturile și resursele într-o direcție menită să ofere acestei celei mai importante manifestări sportive mondiale un cadru de desfășurare fără cusur.

Președintele nostru a dat o fugă până la Beijing pentru a fi alături de celelalte VIP-uri mondiale (după Summit-ul  NATO de la București a început să-i placă să se învârtă între mai marii lumii) la deschiderea oficială și pentru a-i îmbărbăta pe sportivii români care vor lupta pentru medalii. Atât în delegația oficială cât și în avionul prezidențial și-au făcut locul tot felul de inși fără nici o treabă și nici o legătură cu sportul. Unul singur, care avea și treabă și legătură, a fost uitat: Octavian Bellu. Cel mai mare colecționar de aur din istoria sportului românesc. Câtă intenție și câtă întâmplare nesimțită în acestă fază rămâne de văzut. Cum rămâne de văzut și care va fi viitorul relațiilor  bilaterale. Prin 90-91, chinezii și-au adus aminte (noi habar nu mai aveam) că aveau o datorie la noi, de câteva sute de milioane de dolari, și ne-au achitat-o prompt fără a ne reproșa că le-am împușcat prietenul. Au fost pragmatici acceptând ideea unei alte realități. Prin 1996, în campania electorală, candidatul Constantinescu venea cu năstrușnica idee să rupem relațiile diplomatice cu China în schimbul a vreo 2 miliarde de dolari pe care ni le promitea Taiwanul. Să nu credeți că unii n-au rămas pe gânduri. La ultima vizită oficială a lui Iliescu, prin 2002-2003, chinezii ne ofereau o serie întragă de proiecte de colaborare – de la construcția de autostrăzi pâna la companii mixte de comunicații. Credeți că s-a ales ceva de ele? Cu toate nostalgiile unor conducători chinezi față de o Românie în care și-au făcut studiile, rămâne tot ma puțin loc pentru noi într-o viitoare ecuație. Mare putere economică, China poate astăzi să-și aleagă liniștită partenerii, pe criterii care ne exlud din start: forța și competența. Vom rămâne cu amintirile și cu regretul șanselor nefructificate.

Mă aflu, de duminică, la Beijing, în enormul furnicar olimpic. Capitala chineză a devenit noul Babylon, în care timp de două săptămâni vor răsuna toate limbile și imnurile pământului. Nu sper decât să se facă auzit și ale nostre.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie