Miercuri, președintele Băsescu a erupt din nou, pe neașteptate, la ședința CSM-ului. De data aceasta cu ceva mai multă modestie decât rândurile trecute, și înlocuind amenințările cu sugestii.
'Contenciosul' dintre forul magistraților și echipa de dublu Băsescu-Macovei este de-acum de notorietate. Primii au lansat acuzații pe bandă rulantă, nemulțumiți în special de componența Comitetului, rezultată din alegerile organizate de corpul magistraților. Vot democratic, dar care a dat rezultate nemulțumitoare, cel puțin printre cei doi reprezentanți ai puterii executive. Că unele dintre rezervele formulate sunt justificate, nu este nici o îndoială. Însă maniera de forță în care le-ar vrea rezolvate a fost considerată inacceptabilă de către membrii consiliului, aceștia ripostând public și cu duritate, așa cum a făcut-o recent Dan Lupașcu. Președintele Băsescu nu este însă omul care să rămână impresionat sau marcat de critici. Domnia sa are un metabolism intelectual remarcabil care-l face să dea uitării iute la tot ceea ce nu-i convine și să reia partida de acolo de unde consideră că ar avea șanse mai mari de câștig. Concret, la reuniunea de miercuri, dânsul a venit cu două propuneri. Una - acceptabilă, de bun simț: și anume ca acei membri ai Consiliului care cumulează funcții de șefi de instanțe să renunțe la acestea. A doua - sugestia ca instanțele să nu mai țină cont de viciile de procedură în procesele care-i au ca subiecți pe marii infractori sau marii corupți. La prima vedere, președintele ar putea să pară că are dreptate: prea de multe ori inși cu vinovății evidente au scăpat basma-curată, uzând de serviciile unor avocați specializați în astfel de chichițe. Problema care se pune însă automat este: ce facem, inaugurăm justiția cu două viteze, cu două norme: una pentru inculpații obișnuiți și alta pentru cei 'speciali'? Cum adică să nu se țină cont de procedură - care este însuși fundamentul justiției? Nu cumva este o invitație să ne întoarcem la tipul de justiție care nu are nici în clin, nici în mânecă cu democrația?
Problema e alta și se pare că președintele a greșit adresa: nu judecătorilor ar trebui să li se adreseze în această problemă, ci procurorilor, rugându-i să se dea la o parte pe cei care n-au învățat să facă un dosar respectând toate normele și să-i promoveze pe cei care știu. Sau pe cei care au și capacitatea intelectuală și pe cea profesională de a se lupta, în limitele legii, cu cei care o încalcă. Marea hibă a justiției române, care o face incompatibilă cu normele europene, este la Parchet! Urmăriți, vă rog, ce se va întâmpla în cele câteva luni care ne mai rămân până la raportul de țară din mai, cel decisiv, cu cele vreo 20 de dosare 'grele' ale domnului Daniel Morar, care au fost promise ca reprezentând schimbarea majoră în domeniu, și veți înțelege mai bine de ce ne poticnim de chichițe de tot felul când dorim să rezolvăm probleme de esență!