Ziarul personal Octavian Andronic
24 Sep 2023 - 06:17
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Zapada de pe trotuare trebuie luata la mana, manual.

-- Daniel Vanghelie, primarul Sectorului 5

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

vineri 07 martie 2008 Nr: 2163

Cea mai tare mafie!

de Octavian Andronic

Statul comunist a comis un abuz flagrant atunci când a naționalizat sau confiscat proprietățile. Un abuz față de principiile unei societăți pe care o contesta. Dispariția acestei forme  de guvernare a adus în atenție necesitatea unei reparații. De la o negare aproape completă a acestui principiu, în timpul primelor guvernări, lucrurile au evoluat spre o acceptare practic nelimitată. Semnalul „retrocedărilor totale” a fost dat de prima guvernare de dreapta, cea cederistă, continuat de cea de stânga care a urmat, într-un ritm mai temperat, pentru ca cea actuală să se facă exponenta unei veritabile ofensive.
În perpetuă căutare de modele, la acest capitol România s-a mulțumit cu ideile proprii. „Sfânta proprietate” a devenit stindardul de luptă împotriva neo și cripto comunismului pitit în conștiințele unor politicieni care mai aveau rezerve. Nu a contat nici un moment că statul nu avea resursele necesare pentru a compensa ceea ce nu se mai putea restitui în natură și nici faptul că în jurul nostru, regimuri mult mai liberale au temperat zelul restituționar printr-o legislație cumpătată. La noi s-a declanșat pur și simplu o goană după tot ce se putea restitui. Pare, desigur, ciudat, că valul de documente autentice care s-a abătut în ultimii câțiva ani asupra instituțiilor responsabile și a instanțelor, nu a avut un corespondent în primii ani de după Revoluție.Dar, între timp, lumea s-a „deșteptat”: absența actelor autentice a fost compensată de o veritabilă industrie a contrafacerilor – unele apropiate de perfecțiune.Birouri de avocatură cu strânse legături în administrație s-au lansat în identificarea en-gros a tot ceea ce ar fi putut fi restituit. A început o căutare îndârjită de descendenți autentici sau de suplinitori ai acestora. Apo a început ofensiva propiu zisă în justiție: miza s-a dovedit cel mai adesea prea mare pentru integritatea  conduite unor magistrați care au făcut din retrocedări cea mai profitabilă afacere personală. S-au specializat instanțe și s-au constituit filiere de intervenție și de negociere. Dacă DNA sau altă instituție ar avea curiozitatea să facă niște statistici pe tema retrocedărilor ar afla lucruri uluitoare: că anumiți judecători au retrocedat pe bandă rulantă, neținând cont  de dubiile pe care le ridică autenticitatea documentelor și identitatea reală a persoanelor. A apărut o castă de moștenitori de profesie a căror lăcomie, declanșată de sucesul primelor intervenții, pare să nu mai aibe limite. Cu complicitatea unor autorități sau persoane interesate se constituie  o veritabilă castă de noi îmbogățiți pe seama neglijenței sau a indiferenței statului.
Să fie limpede: nu contest nici un moment dreptul celor cu adevărat justificați în cerința lor de a fi puși în posesia unor bunuri care le-au aparținut de drept. Contest însă campania de spoliere a contribuabilului care plătește din propriul său buzunar hoția și necinstea care conduc la crearea uneia dintre cele mai puternice și nocive mafii: aceea a retrocedărilor ilegale.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie