Ziarul personal Octavian Andronic
24 Feb 2024 - 12:08
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

'Nu vă lăsați păcăliți ca, după șase ore de școală să veniți acasă patru ore, să vă faceți temele, ca apoi să vă întrebați unde v-a trecut copilăria?'

-- Traian Băsescu către elevi

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

marți 20 mai 2008 Nr: 2221

Cea mai îndârjită campanie locală!

de Octavian Andronic

Campania electorală a intrat în linie dreaptă. Sunt mai puțin de două săptămâni până când vom merge la urne să ne alegem primarii, consilierii și – pentru prima dată uninomonal – președinții de județe. De consilii, bineînțeles.

Niciodată până acum campaniile locale nu au avut această încărcătură explozivă, de bătaie pe viață, devenită deja, în unele situații, contondentă. Până acum, niciodată nu s-a pus în campanie atâta pasiune și determinare. Cine va lua de model Bucureștiul, riscă să se înșele. Aici, miza primăriei Capitalei și a primăriilor de sector pare să fie mai mică decât în restul țării. Este, probabil, și consecința suprapunerii autorităților. În provincie, însă, bătălia riscă aproape oricând să degenereze în bătaie. Ce se întâmplă în București este, iarăși, lipsit de precedent. Nu este clasica dispută bipolară la vârf! Există un candidat al dreptei aflată aici la putere, care chiar dacă nu face prea multe valuri, poate conta pe un eșalon consistent de votanți, chiar dacă nu decisiv, dar nu există un contracandidat „autorizat”. Diaconescu pierde viteză cu fiecare zi și lucrurile par să se îndrepte spre un compromis: acela al recuperării „independentului” Oprescu  de către partidul aflat în criză de inspirație. Șansele lui Orban sunt mici, iar ale celorlalți – minuscule. Lucrurile se îndreaptă, deci, spre un „tur doi” cu „emanațiile” FSN-ului în rolurile principale. Nici la sectoare lucrurile nu dau în clocot: în timp de Negoiță și Onțanu sunt aproape siguri că-și vor continua mandatele, în celelalte sectoare disputa se va tranșa tot între reprezentanții PSD-ului și ai PDL-ului. Fără liberali.

În țară, cum spuneam, lucrurile stau altfel. Campania este îndârjită și în luptă se aruncă toate mijloacele. Pentru partidele mari e momentul mobilizării totale, iar pentru cele mici, șansa spargerii monopolului. Cel mai activ partid din campanie rămâne PDL-ul. Cu resursele pe care le are și cu clientela sa majoritară din clasa de mijloc, „portocaliii” excelează în formule șocante: caravane de jeep-uri, spectacole cu vedete, concursuri. PSD-ul mizează pe ”nucleul său dur”, care va acționa în consecință, cu sau fără prea multe fasoane. Acapararea puterii locale a devenit obiectivul general: după 16 ani de practică politică, lumea pare a fi înțeles că acolo se tranșează lucrurile care îi privesc direct pe oameni. Că acolo trebuie să fii prezent la masa negocierilor și a împărțirii prăzii. Dacă pentru primăriile din marile orașe lucrurile par a fi mai clare – se cam știe cine are șanse să rămână în scaune și cine nu – bătălia cea mai dură vizeză funcțiile de președinți ai Consiliilor Județene. Aici nu se vor mai instala, ca până acum, tot felul de persoane, care au ca unic merit să facă parte din formațiunea câștigătoare la masa negocierilor ( în actualul ciclu au acces la această poziție nu puțini reprezentanți ai unor partide mici, fără pondere, dar care au înclinat balanța într-o parte sau alta). Uninominalul își va arăta meritele și limitele în acest sector: cel al dispunerii de fondurile descentralizate și de cele europene. Președinții de Consilii Județene vor deveni un fel de prim – miniștri mai mici, dar mai puternici, mai discreționari pe felia lor decât cel de la București. Puterea lor, însumată, va exercita o alt fel de presiune în balanța generală a puterii.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie