Ziarul personal Octavian Andronic
09 Dec 2023 - 19:35
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Vinul și vița de vie sunt mai mult decât componente ale vieții economice, ele țin de cultură și civilizație!

-- Ion Iliescu

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

joi 17 noiembrie 2011 Nr: 3403

Ce știa tot satul nu știa Boc?

de Octavian Andronic

Președintele a declarat, la TV, că știa de vreo șase luni că la Cluj se întâmplă lucruri necurate. Premierul – în al cărui fief se produceau aceste întâmplări - susține că n-a știut nimic precis, deși primește, aproape la fel ca și președintele informări din partea serviciilor secrete.
Dl Boc mai susține că din aceste informări lipseau detaliile strict necesare pentru a fi identificate persoanele în cauză.

Încep să cred că SRI-ul este populat, acum, de amatori care își încropesc informațiile precum altădată mare parte din spionii noștri din străinătate, care transmiteau în țară știri “confidențiale” luate de prin ziarele locale.

Stau și mă întreb cam cum or fi arătat informările pe care le-a primit premierul. Cât de criptice au fost, dacă Emil Boc nu și-a dat seama că este vorba chiar despre urmașul său legal? Cine putea să facă acte de corupție la Cluj, unde întreaga administrație este portocalie? PSD-ul? PNL-ul? Sau – mai rău – UDMR-ul? Ce nivel putea să aibă această corupție? Șef de serviciu prin primărie? Director de deconcentrate?

În fine. Misterul s-a elucidat și acum știe și premierul unde colcăie corupția. Cea dovedită. Pentru că cea nedovedită colcăie peste tot, dar mai ales acolo unde autoritățile locale țin de partidul de guvernământ. De ce? Simplu: acestea primesc bani pentru fel de fel de proiecte, fie de la doamna Udrea, fie din fondul special aflat la dispoziția premierului. Aceștia sunt bani din care se înfruptă clientela proprie. Și din care o parte revin la partid.

Cât? Foarte puțin – e de părere președintele, care știe cum merg treburile din propriile campanii electorale. Băsescu crede sincer că cea mai mare parte merg direct în buzunarul celor care-i cer, pentru că – citez – la partid nu sunt bani să-și plătească nici telefoane. Și – mai spune tot președintele - banii primiți legal de partide sunt suficienți pentru campaniile electorale.

Este o opinie, desigur. Cei care, însă, doresc cu orice preț să câștige alegerile, nu cred același lucru. Ei cred că niciodată banii nu ajung – și, de aceea, cei care pierd rămân cu datorii pe care nu știu de unde să le mai plătească. Altundeva decât din propriile buzunare, în care au intrat o bună parte dintre sumele strânse de la cei strânși cu ușa sau cu promisiuni nerezolvate.
Un lucru este cert: scandalul de corupție de la Cluj îi îngrijorează pe majoritatea baronilor locali – indiferent de culoare – care-și văd strategiile amenințate de imixtiunea procurorilor. Pentru că aceștia din urmă sunt marii câștigători ai partidei. Domnește, în general, o percepție idilică asupra structurilor de putere și influențe locale. Acolo însă nu domnește armonia. Dincolo de politică sunt interesele personale, iar aceste interese alimentează resentimente, răzbunări și reglări de conturi.

Pe acest fond parchetul anticorupție câștigă puncte, chiar cu prețul punerii în dificultate a șefilor mari, asupra cărora se răsfrâng eventualele retalieri de ordin politic. Dar cele mai multe puncte le câștigă președintele Traian Băsescu prin atitudinea sa aparent detașată de problemele unui partid aflat pe toboganul unui procent de 25% - cum chiar domnia sa afirma într-un interviu pentru presa germană. Puncte care îi vor putea servi, eventual, la ușurarea sarcinii de schimbare a premierului.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie