Ziarul personal Octavian Andronic
08 Dec 2021 - 16:59
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Până acum am învățat trei cuvinte românești: lapte bătut, ciorbă de burtă; pe al treilea nici nu îndrăznesc să-l scriu...

-- Bayer Zsolt, ziarist maghiar cu interdicție de a intra în România

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

joi 07 octombrie 2010 Nr: 3141

Ce-i de făcut? (Dacă mai e ceva ...)

de Octavian Andronic

Găzduită de eleganta aulă a Universității Româno-Americane, ce-a de-a șasea reuniune a „Clubului de la București” – fundația creată de fostul președinte Ion Iliescu pentru a-și continua demersurile teoretice, după epuizarea – constituțională – a celor practice, a deschis marți seria unor dezbateri ce au ca motto: „România, încotro?!

Chiar dacă nu este original, sloganul este potrivit. Într-adevăr, România se află la un moment de cumpănă, în care dă senzația unei nave ce plutește în derivă, cu cârma blocată și căpitanul indisponibil. Echipajul este ori scăpat de sub control, ori incompetent, iar pasagerii, înghesuiți în cale, habar n-am dacă vor mai ajunge vreodată într-un port ...

Mai vechea preocupare a lui Ion Iliescu – încă de pe când mai era președinte – de a schița un proiect de evoluție a societății românești, a rămas între coperțile dosarelor ce au reunit contribuții ale diverșilor specialiști expuse pe parcursul reuniunilor de prin 2003 și 2004.

Diriguitorii de ieri și de azi au abandonat proiectele pentru ziua de mâine, în favoarea celor de azi. România este, tot mai mult, o țară care trăiește de azi pe azi și care și-a sacrificat deja viitorul în favoarea supraviețuirii – nu contează cu ce preț. Cei aflați la comenzi au propriile lor idei și priorități, pe care încearcă să le acordeze cu realitatea fără precedent a unui moment istoric complex și contradictoriu. După o rețetă valabilă de două decenii, orice Putere a știut foarte bine ce are de făcut cât timp s-a aflat în tribună. Din momentul în care a intrat în joc, însă, toate strategiile au fost abandonate în favoarea unui joc la inspirația momentului. Soluțiile prevăzute nu s-au mai potrivit situației tactice, iar schemele de joc se dovedesc sterile și neproductive.

Este rândul Opoziției social-democrate să dea lecții și să convingă că știe ce nu știu cei autorizați. Punctele de vedere expuse în cursul reuniunii de către trei teoreticieni de substanță – Vladimir Pasti, Alexandru Athanasiu și Octavian Știreanu – s-au încadrat în strategia mai largă pe care socialiștii o pritocesc în vederea revenirii la putere. Nu s-a vorbit, marți seară, despre Guvernul Boc, președintele Băsescu, Elena Udrea și Roberta Anastase. Nu s-au rememorat nici gafele sau stângăciile în lanț ale actualei puteri. Vorbitorii au încercat să se concentreze pe soluții. Radiografia rece a sistemului, efectuată de Pasti, a pus în evidență elementul nevralgic al „distribuției”, transferând în politică termeni și concepte din marketing, într-o succintă trecere în revistă a paradoxurilor tranziției românești. Profesorul Athanasiu a navigat cu farmec printre componentele – unele utopice – ale „modelului european” iar Octavian Știreanu a dat un sens aplicat corecturilor necesare pentru readucerea societății românești pe linia de plutire, pornind de la clasica interogație „Ce-i de făcut?”

Printre cei aflați în sală s-au numărat și președintele social-democrat Victor Ponta (care, spre deosebire de Geoană, pare interesat și de chestiuni teoretice), Nicolae Văcăroiu, la una dintre primele sale apariții publice după problemele de sănătate pe care le-a avut, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Răzvan Teodorescu și alte câteva persoane și personalități încă interesate de spectacolul ideilor.

Pentru o Românie care are urgentă nevoie de soluții, astfel de laboratoare de dezbatere sunt mai mult decât necesare, și toate familiile politice sunt datoare să ofere materia primă a modelului viitor, indiferent cine va rămâne sau va accede la putere.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie