Într-o discreție pe care ar fi agreat-o, dar pe care nu o merită, Corneliu Coposu, cel trecut între drepți în urmă cu patru ani, a fost evocat printr-o ceremonie sobră, la mormânt. N-a fost de față niciunul dintre politicienii care nu obosesc să-și clameze obârșia intelectuală în principiile marelui dispărut. Soarta, atât de nedreaptă cu el, i-a făcut o favoare: l-a scutit de a mai apuca ziua în care discipolii (sau mai ales epigonii) săi aveau să se cațere, purtați de valul nemulțumirii populare, în căruța Puterii și, apucând viguros hățurile în mâini, aveau să intre, cu mare repeziciune, cu oiștea în gardul speranțelor. Pentru că mi-e greu să cred că autoritatea sa ar fi fost suficientă pentru a modera frustrările și ambițiile urmașilor nerăbdători să se împărtășească din sfântul ciolan.
Au trecut, deci, patru ani de când Seniorul a fost condus pe ultimul drum de cei care i-au jurat credință și s-au legat să-i urmeze neabătut calea. Cum se întâmplă de obicei, morții sunt cu morții, în timp ce vii au treburile lor lumești. Parafrazând o interogație de succes lansată la mitingul de pomină din 12 ianuarie 1990, aș îndrăzni să-i întreb pe toți cei ce se consideră descendenți în linie directă și beneficiari testamentari ai lui Corneliu Coposu: Ce-ați făcut, domnilor, în ultimii patru ani? Ce-ați făcut, pentru ca memoria dispărutului să rămână vie, pentru ca modelul său să rămână viabil? Cum ați administrat moșternirea de principii și de convingeri? Cum ați făcut-o să rodească?
Sunt, desigur, întrebări retorice, al căror răspuns, dacă suntem doar puțin atenți, îl putem ghici arucând doar o privire în jurul nostru... Sau citind ziarele.