Ziarul personal Octavian Andronic
26 Noi 2022 - 11:19
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

"- Ce vrei să te faci când vei fi mare? - Cercetător DANONE!"

-- Gigel, 5 ani

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

vineri 24 aprilie 2009 Nr: 2756

Care Națională?

de Octavian Andronic

Orice scandal din România are darul să ridice vălul secretului de pe un colțișor al problemei și de a ne face doar să ne imaginăm ce se ascunde în rest: amploarea reală a fenomenului.

Periplul arbitrilor de fotbal pe la DNA și „găzduirea” unora dintre ei ne face să vedem mai clar în ce constă fotbalul românesc. Ar fi, bineînțeles, o naivitate să ne imaginăm că doar aceștia sunt arbitrii corupți și că doar meciurile pentru care se știe că s-au oferit bani sunt cele trucate. Mi-e teamă că tot ce s-a întâmplat de mulți ani încoace, de când cancerul intereselor pecuniare și al necinstei a pus stăpânire pe cel mai popular sport, stă sub semnul contrafacerii și al aranjamentelor. Dacă Parchetul ar avea dorința să sape mai adânc și să scoată la iveală toate dedesupturile murdare ale campionatului intern, probabil că toate rezultatele ar trebui șterse din evidențe și s-ar face o „tabula rasa”, fără campioni, fără câștigători (pe merit), fără perdanți (dubioși). Și poate numai așa se va ajunge la un capăt, pentru că altminteri se vor perpetua în statistici și în palmaresuri doar falsuri și trucaje. Sincer să fiu, mă întreb – dacă suspiciunile se vor verifica - care va fi dimensiunea dezastrului și până unde va antrena „principiul dominou-ului” descalificările și penalizările.

Evident că pentru toată această situație arbitrii nu sunt singurii vinovați. Ei sunt, însă, cei mai vinovați de faptul că „dreptatea” din teren a avut de suferit și că s-au promovat false valori în locul unora autentice. Tot ei sunt vinovați de scăderea – până la limita de avarie – a încrederii jucătorilor în propriile lor capacități. Necinstea lor nu s-ar fi manifestat, însă, în absența ofertelor conducătorilor de cluburi sau a altor persoane interesate. De la „recompense” de genul celor promovate cu tupeu de Gigi Becali, până la mita clasică a lui Penescu, funcționează (încă) o paletă variată de mijloace de persuasiune și de convingere cărora, sunt sigur, puțini dintre „cavalerii fluierului” le-au putut face față. Corectitudinea aducând riscul de a se trezi izolați, marginalizați, într-o lume a aranjamentelor și a serviciilor reciproce.

Cât de mult rău face acest episod imaginii – și așa terfelite de lipsa de performanță în competițiile internaționale, unde aranjamente sunt mai rare, pentru că „anticorpii” creați sunt mai puternici și mai eficienți – fotbalului nu mai trebuie demonstrat. Un campionat slab, jucat de oameni ghiftuiți prematur și puțin motivați, cu oficiali puși doar pe jecmăneală, riscă să nu mai intereseze pe altcineva decât pe derbedeii care fac din stadion locul predilect de manifestare a gustului pentru violență. În timp ce noi ne arătăm toate hibele și toată incapacitatea, pe alte meleaguri se întâmplă adevărate minuni care justifică pe deplin supranumele de sport – rege. Cele câteva partide recente, memorabile, din Liga Campionilor sau din campionatele englez și spaniol, ne arată limpede la ce distanță imensă ne aflăm de planeta Fotbal. Stau chiar și mă întreb dacă n-ar fi mai bine, pentru toată lumea, să desființăm campionatul intern, să-l înlocuim cu competiții de amatori și să ne desfătăm cu spectacolele unor trupe celebre precum Manchester United, Liverpool, Chelsea, Arsenal, Barcelona, Porto, Juventus – care știu să joace fotbal și să merite banii dați pe el.

După tot acest dezastru, avem o problemă: cine va fi noul antrenor al Naționalei. Care Națională?

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie