Principele Radu ºi-a anunþat candidatura la Preºedinþie. El este candidatul atipic ºi apolitic care învioreazã – deja - o campanie care se anunþã suficient de monotonã ºi de previzibilã.
Din douã puncte de vedere poate fi analizatã aceastã candidaturã: antecedentele ºi oportunitatea.
Antecedentele: privitã în sine, pare o absurditate: obiectivul unei spiþe regale nu poate fi altul decât dobândirea tronului sau poziþiei care asigurã un anumit soi de legitimitate constituþionalã. Acest lucru poate fi realizat printr-un referendum ºi prin opþiune de drept. O candidaturã la preºedinþie semnificã, practic, o abdicare de la principiul transmiterii dreptului de a domni în linie genealogicã.
Existã un precedent: în 1992 a fost vehiculatã ideea candidaturii regelui Mihai la Preºedinþia României. Ea a parþinut aripii „bãtrâne” a liberalilor, iar eroarea de a ºi-o fi însuºit a cântãrit decisiv la debarcarea lui Radu Câmpeanu la Congresul PNL din 1993, dupã ratarea Parlamentului. Vã mai amintiþi, poate, cã o delegaþie a liberalilor a fost la Versoix pentru a încerca sã-l convingã pe fostul suveran sã facã acest pas, pe care venerabilii îl considerau hotãrâtor pentru înlãturarea „neocomunismului” iliescian. Spre onoarea lui, regele Mihai n-a marºat la idee, dar aceasta a influenþat negativ asupra intenþiilor de vot.
Oportunitatea: desigur, Principele Radu nu este regele Mihai. Acest lucru este ºi bun ºi rãu. Bun pentru cã nu implicã total Casa Regalã. Rãu, pentru cã Principele nu are nici pe departe notorietatea socrului sãu. Nici nu ºtiu dacã are o notorietate suficientã pentru cã cei care vor merge la vot sã ºtie despre cine e vorba. Cert este însã cã aceia care l-au sfãtuit ºi l-au convins sã facã acest pas (ºi nu numai pe el, ci întreaga Casã Regalã) mizeazã pe un lucru: ar putea fi candidatul troian care sã-l învingã pe candidatul Traian. Niciunul dintre cei consideraþi competitori autorizaþi neavând ponderea necesarã sã încline balanþa, cu toþii îºi pot deversa voturile spre principele Radu, într-o majoritate aptã sã împiedice realegerea lui Bãsescu.
ªi într-un caz ºi în altul, candidatura regalã va marca o noutate absolutã pe piaþa electoralã europeanã, fiind primul os domnesc care intenþioneazã sã devinã preºedintele unei republici care i-a izgonit predecesorul.