Ziarul personal Octavian Andronic
30 Noi 2022 - 09:14
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

'De exemplu, eu vreau să fac saună cu Alina Mungiu Pippidi'.

-- Corneliu Vadim Tudor, președintele PRM

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

vineri 01 aprilie 2011 Nr: 3257

Candidatura lui Geoană

de Octavian Andronic

Publicarea cablogramelor Wikileaks ne oferă răspunsuri parțiale la nu puține dintre întrebările pe care ni le-am pus în ultimii 5-6 ani. Unul dintre acestea rămâne cel referitor la "sacrificarea" lui Năstase! Cine și de ce l-a dat pe fostul premier pe mâna instituției pe care chiar el a înființat-o? Desigur, după ce am făcut cunoștință cu capacitățile de extracție a beneficiilor personale și de partid din banul public ale reprezentanților actualei puteri, percepția asupra corupției din perioada guvernării PSD-iste se modifică substanțial. Sintetizând, s-ar putea spune că se "fura" și atunci, dar se mai și făcea  câte ceva. Măcar o autostradă. Acum doar se fură. Din această perspectivă, faptele de care a fost suspectat fostul premier pălesc substanțial, iar ceea ce rămâne să clarifice până la urmă justiția riscă să cadă în derizoriu - termopanele din Zambaccian și chinezăriile achiziționate prin intermediul unor funcționari ai ambasadei. Mai știu că, teoretic cel puțin, lui Năstase i se trage de la un denunț al Monei Muscă, făcut în numele Alianței DA, referitor la terenul pe care a fost construită vila în care locuiește premierul. Dar iată că din telegrame reiese cu totul altceva: dosarele lui Năstase au fost confecționate la comandă prezidențială de către un DNA obedient: a spus-o chiar președintele cu gura lui, în CSAT, când i-a aruncat lui Geoană celebra replică: "Nu mă faceți să dau drumul la dosare!" O replică care, în orice stat de drept - altul decât al nostru- ar fi putut să însemne finalul carierei politice a lui Traian Băsescu, prin asumarea sinceră a unui procedeu neconstituțional. Dar, asta e o altă problemă. Până atunci să reținem că și cealaltă afirmație a lui Traian Băsescu, referitoare la "turnătoriile" interne din PSD rămân valabile și indică o stare de spirit tolerată și încurajată de președintele de la acea vreme al formațiunii, a cărui ambiție de a ajunge la vârf a determinat manevre îndreptate asupra celor despre care consideră că i-ar putea pune piedici- iar Năstase făcea parte, în mod cert, dintre aceștia.

"Sunt cel mai bun" le spunea Geoană americanilor, atunci, când credea că un președinte suspendat și demolat de exercițiul păgubos al guvernării nu-i mai poate sta în cale. Și într-adevăr, puțin a lipsit ca el să fie titularul de la Cotroceni: i-au lipsit voturile din exterior, colectate de Baconski și Brânză. A fost momentul 2009 ilustrarea valorii reale a lui Mircea Geoană? Sau a fost un aspect de conjunctură?

Personal, Geoană continuă să creadă în steaua lui prezidențială în ciuda faptului că strălucirea sa în partid a pălit serios. Are el vreo bază să creadă că se va putea ambala în viitoarea rundă prezidențială? Sub ce formă și cu ce susținere? Greu de răspuns, mai ales că toate calculele teoretice ale USL îl exclud cu desăvârșire. Va putea el candida pe cont propriu împotriva lui Antonescu? Mister total La care s-ar putea să ne ofere un răspuns doar viitoarele tranșe de cablograme Wikileaks - dacă vor mai fi...

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie