Ziarul personal Octavian Andronic
04 Dec 2021 - 06:38
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

"Dacă-l întâlnesc pe Oprea, îl bat"

-- Marian Vanghelie, primarul sectorului 5

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

vineri 13 martie 2009 Nr: 2453

Cancerul generalizat al corupției

de Octavian Andronic

Nici nu s-a stins vâlvătaia permiselor de la Pitești că a început să iasă fum la Covasna. Aici se pare că s-au traficat mai puține permise, dar mai scumpe: cam pe la 10.000 de euro bucata, în timp ce argeșenii, modești, se mulțumeau cu câteva sute – depindea la câți se împărțea șpaga. Concomitent, apar și analfabeții din trafic, cu permise încărcate cu toate categoriile, pe care nu știu nici măcar să le citească. Ce înseamnă, logic, asta? Că fenomenul „permise contra șpagă” este departe de a fi unul izolat, apanaj doar al argeșenilor și al covăsnenilor. Sunt în stare să pariez că, dacă M.I.-ului i-ar rămâne suficienți polițiști cinstiți cu care să declanșeze un control, la sânge, în toată țara, ar descoperi pretutindeni, în procente mai mici sau mai mari, fenomenul lucrativ consolidat la Pitești. Singura deosebire ar fi că în timp ce în Argeș producea un S.A., prin alte locuri acționau niște SRL-uri sau chiar mici întreprinderi familiare.

Fiecare diagnostic infracțional pus unei situații descoperite întâmplător poate fi confirmat la nivelul întregii țări. Este un cancer, ajuns la faza de metastază și degeaba ne consolăm cu ideea că tratând „lotul Pitești” însănătoșin întregul. Cancerul șpăgii și al necinstei are forme multiple de manifestare, pe care le regăsești unde nu te aștepți. Iată, un ziar scrie despre doctori și purtători de alte ranguri universitare, făcuți pe bandă la Colegiul Național de Apărare- Fel de fel de Moș Teacă, care n-au prea reușit în viața lor să buchisească o carte, au ajuns peste noapte doctori sau profesori cu patalamale la mână. Mai mult, inși celebri pentru incultura și fragilitatea lor intelectuală au ajuns conducători de teze de doctorat, pentru alți inculți dornici să se cocoțe în vârful piramidei sociale. Evident că toate aceste confirmări au avut și au un preț. Și că fabrica națională de diplome și titluri funcționează din plin prin toate filialele sale.

Că aceste lucruri încep să fie date la iveală e un lucru bun. Dar care deja se prefigurează a fi făcut doar pe jumătate sau pe sfert. Iau exemplul șoferilor fără examene valabile: li se vor ridica permisele, și cu asta basta! În loc de a fi al rândul lor inculpați pentru dare de mită. Mita e un fenomen bivalent: justiția noastră s-a obișnuit să-l sancționeze doar pe cel care primește, tratându-l cu blândețe pe cel care dă. Ori fără dătătorii de mită n-ar exista nici primitori. Ambii sunt la fel de vinovați pentru vicierea gravă a relațiilor sociale și ar trebui tratați identic. Inclusiv VIP-urile care au recurs la serviciile polițiștilor argeșeni, fie ei primari, fotbaliști sau chiar ziariști – ar trebui cu toții să fie trimiși în judecată. La fel și droaia de doctori, lectori și profesori universitari despre care se poate face dovada clară că au ajuns în aceste posturi prin fraudă.

Vă e frică, cumva, că vor intra prea mulți la pușcărie? N-ar trebui: cu cât pedepsele vor fi mai aspre și mai neselective, cu atât mai mult putem spera la o curățire a organismului social de focarele de metastază infracțională.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie