Sfârșitul de săptămână a fost buimăcitor. Mai întâi, a căzut ca o bombă, pe capul tuturor, decizia Înaltei Curți care spunea că se suspendă operațiunea de recalculare a pensiilor militare.
Prima reacție a aparținut premierului care, după obicei, s-a repezit cu capul în zid: continuăm recalcularea! Între timp, specialistul guvernului în materie juridică – Elena Udrea – s-a uitat mai atent pe decizie și a făcut niște comentarii din care reieșea că suspendată fusese doar modalitatea în care s-a făcut recalcularea și nu recalcularea însăși, problema putând fi rezolvată simplu, printr-o nouă ordonanță de guvern.
Traian Băsescu, venit ca omul gospodar la cumpărături, la mall, a fost interpelat de nesuferiții de jurnaliști care l-au întrebat ce crede el. Cu o franchețe care a lăsat în fund pe toată lumea – inclusiv Boc și Udrea – președintele constituțional a spus: trebuie respectată decizia Curții! Ura! Au strigat pensionarii, recunoscători că, în ultimul ceas, președintele lor aduce dreptate. Doar că drumul dreptății este drept unul complicat – pentru că duminică după-amiază, când toată lumea dădea la zăpadă, președintele îi aduna la Cotroceni pentru a se sfătui cu ei, pe Boc, Oprea, Ialomițeanu și Botiș. Deși absentă, spiritul Elenei Udrea a pogorât asupra adunării pentru că în comunicatul dat nu făcea decât să se repete ceea ce spusese ea mai devreme: se va da o ordonanță și recalcularea se va face într-o altă modalitate. Dar se va face!
Nu știm ce-au discutat cei patru corifei duminică, dar cred că au ignorat subiectul principal: acela al oportunității acestei măsuri. Oltean parcă, atrăsese deja atenția ca atacul la pensii a fost cea mai neinspirată și mai riscantă măsură a cabinetului Boc. Deși respinsă de Curtea Constituțională ca idee, reducerea pensiilor militare reprezintă, în ochii marii majorități, un abuz, pe care doar „pensiile nesimțite” nu-l justifică, atâta timp cât pentru acestea sunt penalizați alții. Nici principiul contributivității nu rezistă la o analiză la rece, profesia având propria sa filosofie bugetară, în care statul este cel care contribuie pentru această categorie. Insistând pe această idee, guvernul și formațiunile politice care-l susțin se situează pe terenul alunecos al pierderii accelerate de popularitate; concomitent cu favorizarea formării unui solid pol al opoziției. Practic, Băsescu și compania își asumă riscul pierderii sprijinului unei categorii importante, compusă nu doar din actuali pensionari, dar din cei viitori,încă aflați în exercițiul funcției, și care își văd viitorul în culorile sumbre ale pensiei de subzistență.
Știu, dintr-o perspectivă – aceea a consecvenței efortului reformator – demersul guvernanților ar putea fi aplaudat. Limitarea la aceste aspecte, în care puterea se cantonează de prea multă vreme, riscă să tranforme recalcularea în buturuga ce va să răstoarne carul reformei. |