Ziarul personal Octavian Andronic
13 Apr 2024 - 04:10
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

E greu să caracterizezi în câteva cuvinte o personalitate atât de complexă ca fiul meu, Mădălin Voicu!

-- Mădălina Voicu, mama lui Mădălin

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Thursday 09 October 2008 Nr: 2332

Cadoul de nuntă al lui Afenechiței

de Octavian Andronic

Dacă este să privești problema din unghi strict uman, ceea ce i s-a întâmplat lui Adomniței poate să constituie o mică dramă: omul a plecat la altar (cu elicopterul) ca ministru și s-a întors de acolo simplu cetățean. Poate fi o dramă și pentru aleasa sa, frustrată de condiția de „doamna ministru” măcar pentru o zi.

Dar asta-i viața și tot asta este politica. Dl Adomniței a ajuns ministru – și al învățământului, pe deasupra – fără să-l califice nimic pentru asta. Dar câți alți miniștri au fost sau sunt calificați – veți întreba. Ca inginer constructor, Adomniței ar fi putut aspira la o funcție de ministru al Industriei sau al Construcțiilor. Dar cum aceste portofolii ori nu există, ori erau ocupate, a trebuit să se mulțumească cu ce era disponibil. La fel ca și colegul său Chiuariu, Adomniței făcea parte din echipa (ca să nu-i spun altfel) baronului liberal de Iași Relu Fenechiu. Care, datorită ponderii județului său, a dorit să aibe o reprezentare corespunzătoare în Executiv. Astfel încât la evacuarea democraților din Guvern, a solicitat imperios cele două posturi pentru băieții săi. Și așa au ajuns, unul ministru al Justiției și altul al Educației. De la bun început, cei doi au nimerit în colimatorul prezidențial, iar Traian Băsescu nu s-a lăsat până nu l-a răpus pe primul, silindu-l să demisioneze în urma unei afaceri relativ dubioase cu o hotărâre de Guvern cu dedicație. Imberbul ministru calificat ca un „tânăr mafiot” a lăsat în urma sa o cohortă de amici de pe la Iași, puși în funcțiii bune și cu lefuri substanțiale. Justiția a rămas însă așa cum era, dacă nu mai rău. Adomniței, în schimb, a avut mai mult timp să se manifeste și să facă o serie de gafe sau de gesturi discutabile care au alimentat copios mass-media. De la ignoranța sa în legătură cu steluțele de pe stema europeană, corectată de un copil, și până la citirea de povești elevilor din clasa I-a la începutul anului școlar, el și-a presărat mandatul cu episoade comico-fanteziste. Cea mai comică s-a dovedit însă prestația sa din Parlament când a votat, alături de colegii săi peneliști și de toate culorile, o decizie care urma să pună guvernul din care făcea parte într-o poziție extrem de delicată. Multă lume s-a întrebat de ce-a făcut Adomniței chestia asta și singurul răspuns ar fi acela că era cu gândul în cu totul altă parte, mai precis la punerea pirostriilor, care era în pregătire. Întâmplarea este exemplară și probabil că ar trebui dată o hotărâre de guvern prin care membrilor Executivului să li se interzică să voteze ceva cu o săptămână înainte sau după o căsătorie, un botez sau alt eveniment de acest fel care poate să le tulbure dreapta judecată.

Adomniței a fost demis pentru incompetență. Este, dacă nu mă înșel, primul caz în care împotriva unui ministru se ia o măsură atât de drastică, deși perfect motivată. Iar cum împotriva incompetenței nu se poate acționa în alt mod, n-ar rămâne decât ca unor personaje influente, care determină astfel de numiri să li se pună interdicția de a o mai face. Spre binele public și al lor înșiși. Nu-i așa, dle Fenechiu?

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie