De zece ani ne luptăm cu lipsuri de tot felul, lamentându-ne - vorba lui nenea Iancu - cu „renumerația mică după buget".
Dar ce mai e și bugetul ăsta? - se poate întreba, exasperat, Mitică. De ce n-ajunge? Ce se întâmpla cu banii pe care-i strânge dom Remeș în haznaua Finanțelor?
Eu îmi permit să cred că lucrurile se pot întâmpla și în felul următor: banii simt cei care sunt. Cei care se strâng cu japca de la cei care mai lucrează, cât de cât, după cum spune legea. Sunt atâția cât permite modul în care se mișcă economia. Există o logică a lucrurilor, în microcosmosul de fiecare zi care spune că te poți întinde atât cât îți ține plapuma. Banii pe care i-aduce bărbatul din gospodăria clasică, de pe unde lucrează, sunt împărțiți - de regulă - de nevastă, care e ministrul finanțelor al familiei: atâta pentru mâncare - că dacă nu bagi ceva în burtă, restul nu contează – atâta pentru îmbrăcămintea și încălțămintea copiilor, atâta pentru cărți și caiete, atâta pentru lemnele pentru iarnă, atâta pentru curent și apă, atâta pentru dările la stat – că pe astea amărâtul le achită, că are frică de Dumnezeu... Dacă mai rămâne ceva, se duce și omul să bea o bere la crâșma din colț și- și ia și femeia trei metri de stambă pentru o rochie nouă. De regulă, în criză intră familiile în care bărbatul e bețiv și deturnează fondurile spre cârciumă, ori nevasta curvă, și dă banii de mâncare ai copiilor pe găteli; pe ăștia, de obicei îi dă proprietarul afară din casă că n-au plătit chiria...
În cazul unei țări, totul este raportabil din micro în macro - cu excepția scoaterii din casă. Cât ar fi de rău, din țară nu ne poate da nimeni afară. Dar putem trăi prost înăuntru, pentru că guvernanții se întind mai mult decât le e plapuma: când miniștrii cheltuiesc cu nemiluita pe protocoale, călătorii în străinătate, când șefii de regii fac palate și-și plătesc salarii exorbitante, când banii pentru învățământ, sănătate și altele se duc pe catedrale, turnee zonale, agenții și instituții - fantomă bugetare...
Banii de la buget sunt - atâția câți sunt. Dacă ar fi bine cheltuiți - am avea infinit mai puține probleme decât avem acum, când sunt aruncați cu nonșalanță pe apa Sâmbetei de demnitarii care consideră că deasupra lor e doar Dumnezeu și nici pe acesta nu sunt convinși că trebuie să-1 bage în seamă. Asta e problema.