Ziarul personal Octavian Andronic
24 Feb 2024 - 11:16
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Când ai mâncat prea mult, pentru prea mult timp și te-ai îngrășat, nu este suficient să spui că vei schimba dieta. Trebuie să slăbești pur și simplu - cântarul nu minte!

-- Quinton Quayle, ambasadorul Marii Britanii

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

vineri 02 decembrie 2005 Nr: 1743

Bugetul educației

de Octavian Andronic

Invitată la un talk show de pe Senso TV, doamna Irina Socol, președinta companiei de IT SIVECO, ale cărei programe din zona educațională au fost premiate recent la cele mai importante reuniuni mondiale și continentale pe profil, a făcut o dezvăluire șocantă: mărturisindu-și satisfacția de a fi văzut rezolvat conflictul de muncă dintre profesori și guvern, cu promisiunea unui spectaculos 6 la sută din PIB care urmează să fie alocat educației, nu a putut omite faptul că Tunisia, țara care a găzduit recent cea mai importantă reuniune din domeniul IT, alocă 22% din PIB acestui sector! Cam pe tot pe acolo se situează Singapore și Malayesia. De aproape patru ori mai mare decât ceea ce, teoretic, ar urma să acorde guvernul României! Păi, în câțiva ani, aceste țări vor fi decola, făcându-ne cu mâna - a concluzionat cu amărăciune doamna Socol.

Evident, ne punem întrebarea cam cum ar putea să arate bugetul României dacă cineva ar lua hotărârea eroică să direcționeze un sfert din el către ceea ce reprezintă cea mai importantă investiție care se poate face în viitorul unei națiuni. De unde s-ar lua aceste fonduri, alocate în exces, unor sectoare și instituții parazitare, de care cel mai adesea n-are nevoie nimeni. Aparatul guvernamental s-a umflat și s-a îngrășat cu fiecare guvernare care a resimțit nevoia de a-și răsplăti clientela de campanie. Alinierea la normele europene în loc să simplifice structurile, le complică la maxim. Printre marii mâncători de fonduri se numără și iubitele - de către liderii politici - servicii secrete, care cresc și ele pe măsură ce prerogativele le sunt luate de către instituții continentale sau nord-atlantice. Se umflă, văzând cu ochii, organismele administrației locale, scăpată de sub orice control. Desigur, în toate aceste zone se pot face și corecții. Dar sprijinul cel mai eficient al bugetului poate veni din altă parte. Dintr-o legislație inteligentă, care ar stimula agenții economici să investească direct în pregătirea și perfecționarea elevilor și a studenților. Este ceea ce sugera, în aceeași emisiune, aceeași doamnă Socol, prin anunțul referitor la Bursele SIVECO - ce vor fi acordate unor grupe de studenți selecționați din universități de profil și care-și va completa instrucția cu specialiști aduși de firmă de la marile centre universitare ale lumii. Inițiativa privată ar putea, în acest fel, să preia sarcini importante din portofoliul unui minister sufocat de lipsa de fonduri și buimăcit de prea desele tentative de reformă cărora le lipsește, sistematic, argumentul practicii. Banii aceștia, destinați pregătirii, nu vor merge la buget, dar vor merge direct acolo unde este nevoie de ei și unde efectul lor este maxim. Pentru asta este, însă, nevoie de ceea ce orice guvernare care ajunge la ceasul socotelilor uită cu desăvârșire că a promis și demonstrat în campaniile electorale. Este nevoie de bun simț și de o viziune sănătoasă, pe termen lung, dincolo de granița propriului mandat.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie