Ziarul personal Octavian Andronic
13 Apr 2024 - 02:17
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Vinul și vița de vie sunt mai mult decât componente ale vieții economice, ele țin de cultură și civilizație!

-- Ion Iliescu

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Tuesday 06 December 2011 Nr: 3414

Bugetul de criză și "serviciile"

de Octavian Andronic

Făcând ultima corectură a celui de-al doilea volum al ciclului de publicistică „Cronologia comentată a primului deceniu din mileniul III”, care va ieși din tipar în zilele următoare, volum dedicat evenimentelor anului 2001, am făcut o constatare interesantă: în luna Octombrie, guvernul de atunci, condus de Adrian Năstase, prezenta în Parlament bugetul pentru anul 2002. Era o premieră absolută pentru cei zece ani scurși de la Revoluție, când această operațiune se îndeplinea în termenul stabilit de Constituție.

Nu știu, acum, cu exactitate, ce s-a întâmplat în următorii ani ai mandatului PDSR-ist. Știu însă că o asemenea performanță nu s-a mai înregistrat de ani buni, nici sub Tăriceanu și nici sub Boc. Ba a devenit aproape un obicei ca anul să înceapă fără a se ști prea bine între ce parametri se vor încadra cheltuielile. De încasări, să nu mai vorbim.

Bugetul pentru 2012 are mari șanse să treacă peste finele lui 2011. O scuză pe care o vehiculează premierul și oamenii săi este că deciziile de fond se vor lua abia după ce se va primi lumină verde de la FMI, care FMI întârzie să o dea pentru că nici ei nu sunt prea siguri de evoluția economică globală a anului care vine.

Proiectul definitivat de Guvern este prezentat ca un mare succes. „Este o versiune prudentă” – spune premierul. „Se pune accentul pe investiții”; „Putem vorbi de creștere, nu de scădere economică”; „S-au tăiat la sânge cheltuielile”. În acest ultim caz, ceea ce susține premierul mi se pare o prostie: obiectivul nu e să tai cheltuieli, pentru că acestea sunt necesare pentru funcționarea mecanismelor statului. Să tai din risipă, din costurile grandomaniei și nu din ceea fără de ce riști să blochezi procese vitale.

Aici este însă o întreagă discuție și polemicile nu vor înceta curând: de unde să tai și cum. Există însă câteva evidențe peste care nu se poate trece. Și acestea țin de bugetarea preferențială a unor instituții în detrimentul altora. Serviciile – mai mult sau mai puțin secrete: bugetele acestora cresc constant, an de an. Chiar și în vreme de criză. Aceste instituții – vitale, altfel pentru un stat de drept – ajung să consume tot mai mult pentru a-și justifica existența. SPP-ul, de pildă, a devenit un soi de supra-serviciu, cu o mulțime de atribuții, în condițiile în care amenințările la adresa unor persoane sau instituții nu sunt nici pe departe comparabile cu cele din state aflate în prima linie a terorismului. Este chiar nevoie ca în spatele fiecărui demnitar să stea o armată de bodyguarzi? Nu prea cred! Nici criza nu a diminuat lista – enorm de lungă – a beneficiarilor acestor servicii. Sau SIE: ce justifică creșterea continuă a costurilor pentru un serviciu care nu prea mai are ce și de ce spiona? În condițiile în care structurile continentale sau euroatlantică fac asta și pentru noi. Că de spionaj economic nici nu mai poate fi vorba. Oricum, nu ne-ar mai folosi la nimic.

Atunci care este rațiunea creșterii cheltuielilor acestor instituții? Plata armatei de generali? Sau a devotametului acestora.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie