Dacă fostul președinte Iliescu a lansat sloganul 'sărac, dar cinstit' - sărăcia fiind, în acest caz doar o figură de stil, clasa politică actuală impune, treptat, un altul: bogat și curat!
Deși prin prisma judecății comune, între cei doi termeni este o anumită incompatabilitate, în tot mai multe cazuri constatăm că oameni care au îndeplinit diferite funcții în administrație - funcții, în general, nu foarte bine plătite - și-au îmbunătățit substanțial condiția materială. Nu este doar o evidență, ea reiese mai ales din declarațiile de avere, așa incomplete cum sunt acestea și greu de verificat (încă nu are cine să facă acest lucru) și, de cele mai multe ori, șansa pare să joace rolul principal: șansa de a avea mătuși bogate, de a avea veri în străinătate, de a face plasamente inspirate în momente în care prețurile sunt joase sau de a avea neveste cu spirit antreprenorial remarcabil. Un singur lucru nu s-a întâmplat printre demnitari - deși modelul a fost lans at, pe vremea comuniștilor, când începuse verificarea averilor prin legea 'ilicitului': nu câștigă (încă) la Loterie! Or, ținem foarte bine minte faptul că aceasta devenise, cu ani în urmă, sursa și scuza tuturor celor care câștigau mai mult decât din leafă și trebuiau să dea seamă pentru asta.
Există, desigur, problema majoră a probării indubitabile a eventualelor incorectitudini și până când o instanță autorizată nu va clarifica lucrurile, toți cei bănuiți își prezervă prezumția de onestitate. Juridic vorbind. Moral, problema este mult mai complexă. Sentimentul - tot mai acut - că cei mandatați cu responsabilități publice folosesc aceste poziții pentru a se îmbogăți în mod incorect aruncă blamul asupra întregii clase politice și a administrației. Zilele trecute a apărut și cinica problemă a plângerii miniștrilor democrați că au lefuri prea mici. Nimeni nu-i obligă însă să rămână miniștri și să sufere material. Sunt liberi să se îndrepte spre sectorul privat unde să-și folosească abilitățile.
Societatea românească are nevoie de o delimitare tot mai limpede între serviciul public și afaceri. Nu poți să le faci pe ambele - sau n-ar trebui. Aici rezidă și principala problemă care riscă să ne afecteze termenul de integrare: corupție există pentru că sistemul este extrem de permisiv, că lasă deschise portițele prin care legea poate fi fentată fără teama că cel care o face poate fi tras la răspundere.
Când vom afla că nu știu care ministru sau deputat despre care se știe că are aptitudini să cumuleze valori a și câștigat la Loterie, înseamnă că sistemul a atins cota maximă. Mi-e teamă că acest lucru se va întâmpla mai curând decât bănuim.
|