Ziarul personal Octavian Andronic
09 Dec 2023 - 19:28
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Mă sperie atracția pentru partidul ăsta care o are la lume!

-- Gigi Becali, președintele Partidului Noua Generație

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 30 noiembrie 2011 Nr: 3411

Blaga al-X-lea

de Octavian Andronic

Odată cu alegerea lui Blaga în funcția de președinte al Senatului (cel de-al zecelea președinte, din ’90 încoace) are loc o premieră: pentru prima dată după alegerile din 2004, noua Putere (fosta Opoziție) deține controlul ambelor camere ale Parlamentului.

Inițial, la formarea noului Legislativ, în 2004, șefia celor două camere a rămas în mâinile PSD-ului, prin Văcăroiu la Senat și Năstase la Cameră. A fost rezultatul unei manevre hazardate, aparținând proaspetei vedete democrate, Cozmin Gușă, care a mobilizat parlamentarii PD și PNL să părăsească sala în momentul alegerii noii conduceri, sperând ca în acest fel să împiedice accesul foștilor săi colegi la aceste funcții.

Cu acest prilej Gușă și-a atras resentimentele celui căruia spera să-i fie în continuare un prim sfătuitor: în locul așteptatei funcții de director al SRI, Gușă a primit de la Băsescu un șut în fund, fără nici un fel de explicații.

Prima breșă în dispozitivul legislativ a fost făcută de noua Putere cu largul concurs al noului președinte al PSD, Mircea Geoană, care l-a determinat pe Năstase să demisioneze din  funcție pentru a nu aduce “prejudicii de imagine” partidului datorită afacerii “Mătușa Tamara”, care tocmai izbucnise. A fost și prilejul pentru ca Tăriceanu să scape de Bogdan Olteanu care începuse să-i cam stea în coastă, trimițându-l să facă legi, în loc să-l încurce la guvernare.
Nici după noile alegeri, din 2008, PD-ul revenit la guvernare nu a reușit să pună mâna pe ambele funcții. A trebuit să le împartă cu “tovarășul de drum”, PSD-ul, prin cedarea șefiei Senatului către Mircea Geoană. Eliminarea PSD-ului, după alegerile prezidențiale, a curățat Guvernul de intruși, însă Geoană a trebuit să fie suportat în continuare. S-au făcut unele încercări de schimbare, dar acțiunea a fost dată pe mâna lui Igaș care a oferit, în premieră, măsura incompetenței care avea să facă din el, ulterior, ministru de Interne.

Ce n-a reușit Puterea, a reușit însă Opoziția: relațiile tot mai tensionate dintre Mircea Geoană și noul lider socialist, Ponta, au condus către ruptura survenită după somarea fostului lider să-și predea mandatul lui Corlățean. Ce a urmat este de suficientă notorietate pentru a nu mai insista.

Va rămâne, probabil, o enigmă maniera degajată cu care Ponta și ai săi au jucat cartea revocării unicului lor reprezentant într-o demnitate publică de vârf. Sau socotelile care au stat în spatele ei: a fost mai presantă debarasarea de un colocatar cam incomod, decât pierderea folosinței unei dependințe în care s-au instalat vecinii, nu foarte prietenoși? A fost evaluat costul electoral al acestei mișcări? Ce impact va avea în electorat exmatricularea lui Geoană: alături de Dăbuleni, vor fi pierdute și alte colegii?

În fine, oricum nu mai contează, pariul a fost făcut și n-ar fi exclus ca opoziția să constate că poate avea în Blaga un partener mai cooperant decât a fost Geoană. Pentru că ceea ce rămâne din acest episod este realitatea că fostul președinte n-a prea fost de folos partidei din care făcea parte, el urmărindu-și cu prioritate propriile interese și făcând dificil orice dialog cu formațiunea pe care, totuși, o reprezenta.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie