Ziarul personal Octavian Andronic
26 Iun 2022 - 17:16
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Ceaușescu nu a jignit niciodată un cetățean al României!

-- Cozmin Gușă

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 23 februarie 2011 Nr: 3232

Bercea Mondialu și Traian Naționalu

de Octavian Andronic

Se face mare caz pe seama relației dintre liderul interlop Bercea Mondialu și președintele Băsescu, inclusiv fratele „nepersoană publică”. Atacat direct de presa neceremonioasă, șeful statului a găsit argumentul suprem , în ce-l privește pe fratele Mircea: nu e persoană publică – adică n-are funcție la stat sau în partid – deci poate să facă ce vrea. Cât despre sine însuși și paranghelia la care doamna Maria a fost dotată cu o salbă din trezoreria rromă, n-a suflat nici un cuvințel. A ținut doar să sublinieze că relația instituită prin botez nu i-a ajutat la nimic interlopului care a fost arestat în ciuda statutului de fin al fratelui președintelui.

Mulți vor fi satisfăcuți de aceste explicații. Mai ales cei care văd în acțiunile de presă neprietenoase mâna lungă a adversarilor politici și nu spiritul justițiar care trebuie să anime existența „câinelui de pază” al democrației. Există, desigur, o diferență între acțiunile celor doi frați: în timp ce Mircea s-a încuscrit cu Bercea, creând o legătură pe viață, Traian doar a dansat cu acesta, la o petrecere, ceea ce poate fi interpretat cel mult ca un act de politețe față de niște gazde mai mult sau mai puțin întâmplătoare. De ce se regăsește Bercea în aceste două paliere?

Foarte simplu, mai ales pentru cei care cunosc subtilitățile relațiilor sociale. Sunt sigur că dacă Bercea s-ar fi dus la Cotroceni să-i ceară președintelui o protecție sau un sprijin, în virtutea bănuțului de aur agățat la gâtul primei doamne, ar fi fost dat afară în șuturi de către băieții de la SPP. Șmecheria genetică a lui Bercea a pus însă în funcțiune un mecanism complex: acela al impresiei publice. Adică, vezi bine, cine sunt eu: președintele vine la mine, eu îi fac cadouri, cu frate-său mă pup și-i zic săru-mâna nașule, deci sunt unul de-ai lor! Cum să nu-mi faci tu, primar, contractul pe care ți-l pun pe masă sau cum să te iei tu, procuror, de mine, când vezi bine în ce cercuri mă învârt?

Populismul are, însă, și el limitele lui de decență. Nimeni nu are pretenția ca Traian Băsescu să se închidă în turnul de fildeș al Cotrocenilor și să renunțe la cele lumești, doar ca să nu-i iasă vorbe. Dar, în calitatea pe care o are, dă prea des prilej de vorbe, și nu dintre cele mai bune. Când s-a aflat că în același avion cu Iliescu s-a urcat Hayssam, în delegația de oameni de afaceri (onești, la acea oră), la o dată când sirianul nu mai apărea la fel de onest i-au sărit în cap presa și adversarii politici, mai să-l linșeze. Când Traian Băsescu face același lucru – episodul ar trebui tratat ca unul făcând parte din normalitate.

Din păcate, în biografia acestui președinte atipic își fac loc tot mai des astfel de episoade care pun într-o lumină discutabilă însăși instituția prezidențială și capacitatea ocupantului acestei funcții de a păstra distanța legală față de fenomenele anormale care încă mai afectează viața noastră publică.

P.S. Este, totuși, o diferență față de vremea în care la botezul fiului lui Fane Spoitoru, de la Palatul Parlamentului, se înghesuiau politicieni, procurori, judecători și polițiști cu grade înalte

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie