...nu s-a încheiat. Ba, chiar, la început de an, revine cu forțe noi. Liberalii nu se împacă deloc cu ideea că președintele controlează întregul sistem prin intermediul Comunității Naționale de Informații, a cărei înființare abruptă pare să-i fi luat prin surprindere. Prima reacție, după dezmeticire, a fost aceea că premierul a numit în postul de reprezentant al Guvernului în conducerea CNI pe Marius Oprea, un istoric care pe vremea lui Emil Constantinescu i-a fost acestuia consilier și care, în plus, s-a manifestat critic, cu vehemență chiar, la adresa nou-născutei instituții. Mai nou, la sfârșitul săptămânii, liberalii au anunțat că vor veni cu un proiect amplu de reorganizare - și de reducere drastică a numărului - serviciilor secrete.
Acestea ar trebui - în opinia liberală - să constituie o structură pe lângă Guvern, pentru că Guvernului îi sunt destinate în primul rând roadele muncii informative. Președinția se manifestă ca un beneficiar pasiv, neavând instru mentele de intervenție practică - mai zice deputatul liberal Scutaru, om cu 'antecedente în materie' (pe vremea când era jurnalist a participat la 'montajul' episodului 'Terasa Anda'). Evident că democrații n-au manifestat nici măcar interes, darămite entuziasm față de proiectul liberal. Pentru ei, situația actuală este cât se poate de bună și nu-i deranjează deloc faptul că președintele este beneficiarul principal al sistemului, pentru că este președintele lor. Conservatorii nu vor fi în nici un caz de partea democraților, iar maghiarii, după bunul lor obicei, vor aștepta să vadă mai întâi încotro se înclină balanța.
'Proiectul Scutaru' reprezintă semnalul relansării competiției pentru controlul serviciilor secrete și - în subsidiar - 'pisica' pe care partidul liberal încearcă să i-o arate unui președinte care folosește orice prilej pentru a-și afirma 'independența' față de partidele care l-au propulsat spre scaunul de la Cotroceni. Chiar dacă nu se va materializa, proiectul va putea face, la momentul potrivit, obiectul unui troc între președinte și premier sau între cele două partide - lucru deloc de neluat în seamă, într-o competiție care se anunță deja acerbă în perspectiva anticipatelor din 2007.
|