Ziarul personal Octavian Andronic
26 Mai 2022 - 17:24
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Știu cum se face o deturnare de fonduri și n-are cum să fie asta!

-- Marian Vanghelie, primarul Sectorului 5

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

marți 30 septembrie 2008 Nr: 2325

Băsescu și jurnaliștii

de Octavian Andronic

Răsfățat de presă în perioada când, la Primăria Capiralei, făcea figură de Robin Hood care se luptă din greu cu hidra pesedistă din Consiliu și din Guvern, Traian Băsescu a schimbat foaia la scurt timp după instalarea în fotoliul de la Cotroceni.

Dacă ar fi să caut niște precedente, la ceilalți doi președinți, le-aș găsi cu greu. Iliescu s-a bucurat de un astfel de răsfăț doar pentru o scurtă perioadă, după Revoluție, fiind nevoit apoi să suporte veritabile canonade de critici din partea unei prese care – după îndelungata obediență de sub comuniști – credea că doar în felul acesta își poate dovedi independența. Ani de zile între mijloacele media – în special scrise – ostile președintelui și cele favorabile lui a existat o disproporție flagrantă pe care însuși Iliescu a calificat-o cu un termen memorabil: „o anumită parte a presei”. Din câte țin eu minte, reacțiile prezidențiale la adresa criticilor s-au rezumat doar la interzicerea accesului la conferințele de presă de la Cotroceni a vreo doi jurnaliști care cam săriseră peste cal. Niciunul nu a fost dat în judecată pe motiv de les-majestate. Și Constantinescu s-a bucurat de o presă bună cât timp a fost lider al Opoziției și candidat la președinție contra lui Iliescu. „Luna de miere” de după victoria „schimbării” din 1996 n-a ținut însă decât vreo două luni, până când, surprins de ceea ce se întâmplă, „liderul zonal” a început să acuze „anumite” ziare de atitudini părtinitoare. Nici el n-a fost cruțat, de-a lungul mandatului, de acuze de o duritate puțin obișnuită chiar și din partea acelor publicații care, în campanie, fuseseră trup și suflet alături de el. Ca și predecesorul său, însă, Constantinescu n-a târât jurnaliștii prin tribunale, rezumându-se la a-și exprima dezamăgirea și, uneori, revolta față de o libertate „prost înțeleasă”.

Tactica aplicată de Băsescu a fost cu totul alta: el a preferat să se ia la trântă, individual sau colectiv, cu presa. Deși în cei aproape patru ani de mandat s-a bucurat de o susținere necondiționată din partea unor publicații și posturi de televiziune considerate a fi pro-prezidențiale, în ciuda unor încercări de a demonstra o atitudine echilibrată, criticile s-au întețit pe măsură ce gafele și excesele sale s-au înmulțit. Băsescu a preferat ca, profitând de mediatizarea excesivă a fiecărei declarații de-a sa, să replice cu promptitudine sau chiar să atace anumite publicații sau anumiți ziariști. A fost în vogă chiar intervenția sa telefonică în mijlocul unor talk-show-uri în care era atacat, aproape fiecare canal făcându-și un titlu de glorie din intervențiile prezidențiale în direct. Totuși, până acum nu exersase și acest procedeu – al recurgerii la justiție. Procesul intentat jurnalistului de la „Cotidianul” pare mai degrabă o tactică defensivă decât o reacție punctuală – articolul cu pricina fiind unul dintre cele mai nevinovate dintre cele care i-au fost adresate. Cum însă vine campania electorală, Băsescu a considerat util să arate „pisica” jurnaliștilor care cred că libertatea presei le permite să facă ce le trece prin cap. Și mai cu „miez” mi se pare faptul că a ales să acționeze în justiție tocmai ziarul în care se fac auzite cu cea mai mare vigoare demersurile lăudătorilor și susținătorilor săi cei mai necondiționați...

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie