Pentru hotãrârea cu care, Traian Bãsescu a trecut la represalii împotriva sârbilor a primit un „zece" din partea lui Silviu Brucan ºi aplauze din partea colegilor de guvern care n-au îndrãznit ca ºi ei, pe felia lor, sã le dea o lecþie vecinilor de la Dunãre.
Se creeazã, în felul acesta, un precedent interesant: acela al guvernului ultrademocrat, în care primul-rninistru este un fel de observator ONU al activitãþilor independente, sau conduse de cãtre partidele din algoritm. Este, sã recunoaºtem, o culme a incoerenþei ºi a teribilismului politic, în virtutea cãrora politica externã este fãcutã de fiecare dupã cum îl taie capul. Exemplul îl dã, din pãcate, chiar premierul printr-o declaraþie ce poate fi suspectatã de a fi consecinþa stãrii de confuzie de dupã un chef prelungit (ºi anume cã guvernul trebuie sã sprijine rãsturnarea lui Miloºevici). Probabil cã Externele au primit cu calm acest model de lipsã de diplomaþie pentru cã ºi pe acolo atmosfera începe sã fie aceeaºi.
Ce vreau sã spun: într-o situaþie complexã ºi tensionatã ca cea rezultatã dupã intervenþia NATO în Iugoslavia ºi dupã abordarea de cãtre autoritãþile române a unei poziþii pe muchie de cuþit, în joc este instrumentul menit sã rezolve o situaþie care tot pe noi ne afecteazã cel mai tare. Ce-o sã rezulte din bravada lui Bãsescu? O blocare ºi mai pronunþatã a ºanselor de reglementare a punctelor în disputã dintre cele douã pãrþi. La ce am pierdut pânã acum vom adãuga noi pagube (inclusiv taxele pe care le-ar fi plãtit sârbii pentru trecerea prin canal), în timp ce Iugoslavia nu prea pare a mai avea de pierdut mare lucnu. Aºa cã, pentru a fi consecvenþi mãcar în stupiditate, cea mai bunã miºcare ar fi o rocadã ministerialã: Bãsescu la Externe ºi Pleºu la Transporturi. Primul tot s-a specializat în negocieri, iar al doilea în cãlãtorii.