Hotărât lucru, premierul Tăriceanu este un om cu care nu se poate glumi. Nu poate nici președintele, dar nici subalternii săi. Cum a aflat, de pildă, că șefii de Agenții se lăfăie în lefuri față de care a sa, personală, apare drept un mizilic, a dat dispoziție ca urgent să se reglementeze situația și să-i aducă cu picioarele pe pământ: adică la nivelul lefurilor secretarilor de stat. Ceea ce pentru unii înseamnă o înjumătățire a veniturilor. Dar, ca să nu creadă cineva că e complet lipsit de inimă, premierul le-a permis să facă parte dintr-un singur consiliu de administrație. Restricția nu se adresează și altor persoane din bogata colecție de funcționari guvernamentali care pot să facă parte liniștiți, și pe mai departe, din două sau mai multe consilii de administrație. Și probabil, nici fina premierului, doamna Lulache, de la Fondul „Proprietatea”, care și-a făcut o leafă de 25.000 euro, un fleac față de cea a italianului care, nu se știe cum, e un fel de președinte pe acolo, cu 80.000 euro.
Uite, deci, cum ușor-ușor încep să se găsească banii cu care s-ar putea mări lefurile dascălilor. Un post de televiziune făcea zilele trecute, un calcul deosebit de sugestiv al lefurilor exorbitante pe care le încasează droaia de funcționari de la AVAS, instituție contra naturii, pentru că nu prea mai are ce să privatizeze, fiind nevoită să-și inventeze un fals obiect de activitate. Dacă premierul ar reuși să găsească și un criteriu mai puțin neclar decât acela al „îndeplinirii parametrilor de performanță”- pentru șefii de Regii și întreprinderi de stat protejate de contractul colectiv de muncă – ar mai face rost de bani pentru a mări și salariile altor categorii defavorizate. Pentru că acum, „criteriile de performanță” și le propun managerii înșiși, în așa fel încât să poată fi atinse cu ușurință și să încaseze cele 12 salarii drept bonus. Și ar mai trebui să facă premierul ceva: să taie ombilicul ăsta vicios care cointeresează consiliile de administrație să mărească leafa directorilor în propriul beneficiu al membrilor, care încasează automat 20%.
Și uite cum, din aproape în aproape, se găsesc banii pe care zice Guvernul că nu-i are, dar pe care de fapt îi îndeasă în buzunarele profitorilor de lux ai sistemului.