Ziarul personal Octavian Andronic
06 Dec 2021 - 17:20
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Când eram mic am vrut să mă fac pilot. Dar am descoperit că am probleme cu vederea și atunci m-am făcut politician.

-- Ioan Mircea Pașcu

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

joi 02 iulie 2009 Nr: 2800

Băneasa: câmp de bătaie sau oraș modern?

de Octavian Andronic

Ieri a fost inaugurat primul cinematograf „drive in” din România. Genul acela, în care urmărești filmul din mașina ta, mâncând liniștit floricelele – așa cum am văzut până acum doar în filmele americane. Proiecțiile sunt digitale iar sonorizarea se face pe o frecvență care poate fi prinsă pe radioul din mașină – ceea ce exclude deranjul celor din vecinătate. Nu e problemă nici dacă plouă, cum este pe la grădinile de vară: este suficient să ai ștergătoare bune de parbriz.

Ce semnificație are un astfel de eveniment, ce ar putea fi lesne trecut la capitolul „și altele”? Una mai specială: prindem din urmă cam tot ceea ce înseamnă civilizația urbană modernă. Avem deja un coeficient serios de mașini pe capetele de locuitor. De ce n-am fi avut și acest „drive in”?

Obiectivul este amplasat în Băneasa. În Băneasa Shopping City: Ați auzit precis de el atunci când televiziunile l-au prezentat din laterale și de sus, ca pe un corp delict, o „dezvăluire senzațională”, atunci când s-a produs episodul cam racombolesc al reținerii de către Parchet a patronului acestui complex. Cei care s-au așteptat să vadă o grozăvie - plantații doborâte cu toporul, construcții năpădind spațiile verzi, imobile unul peste altul, ca prin vecinătăți – au avut surpriza să descopere o mostră de urbanism modern, echilibrat și calculat, în care spiritul întreprinzător conviețuiește pașnic cu utilitatea și cu nevoia de relaxare. Ne-am obișnuit cu controversele de tot felul, mai ales cu cele în care cei ce nu sunt în stare să facă ceva, le dau la cap celor care fac. În cazul Băneasa cred, însă, că am asistat la o manipulare de mari proporții, pe baza confecționării unei legende și a demonizării unor persoane. Au plâns cu lacrimi amare, competitorii lui Popoviciu, „măcelărirea” plantațiilor de meri și drama studenților agronomi aflați în imposibilitatea de a mai face practică la umbra acestora. Au reclamat cu indignare înstrăinarea unui patrimoniu public și împânzirea lui cu betoane. Realitatea - pe care orice persoană de bun simț începe măcar să o observe, dincolo de isteria campaniei de presă, este alta: în nordul orașului se înalță nucleul viitorului București, oraș al secolului XXI, cu o viziune modernă și cu dotările corespunzătoare unui asemenea standard. Complexul comercial va fi completat treptat de spații de locuit, de amenajări sociale, pe baza unui proiect complex. Este o investiție majoră – cu atât mai importantă acum, la vreme de criză – de peste 2 miliarde de euro. O investiție care produce nu numai un confort urban superior, ci și vreo 20.000 de locuri de muncă, trimițând către bugetul local și cel central sume deloc neglijabile (după unele calcule, până la 1% din PIB!).

Că la originea acestui proiect – care face și din Universitatea de Agronomie prima instituție de învățământ milionară în euro – stă Popoviciu sau altcineva, îmi este indiferent. Mai ales atâta timp cât aici se aduc și se produc bani, se fac investiții, nu se pleacă cu ei pe aiurea, cum ne-au obișnuit celebrii „investitori strategici”, specialiști în tunuri de avengură.

Cred că problema „Băneasa” trebuie privită cu calm și cu realism. A face din ea o monedă de schimb pentru tranzacții și răfuieli este nu doar nepractic, dar chiar păgubitor. Măcar de-am avea câteva Bănese prin celelate laturi ale Bucureștilor, pe unde acum prosperă ciobani care-și pasc oile pe terenuri prea valoroase pentru standardul de viață al locuitorilor Capitalei, ca să rămână ceea ce sunt.

P.S. Dacă în acest proces de transformare a livezilor Agronomiei într-un mega-city s-au produs niscai ilegalități, e datoria celor abilitați să le dovedească. Fără a se angrena, însă, în răfuielile partizane, cu iz mai mult sau mai puțin politic.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie