La noi a fost la fel. Mai întâi, fosta Bancă Română de Comerț Exterior a început să-și arate mușchii, derulând preferențial creditele pentru achizițiile de petrol și gaze. A devenit în scurt timp cea mai importantă bancă românească și a început să joace ca atare dând credite – dovedite abia apoi neperformante – la tot „cartierul”. Pe urmă au început să apară fisurile, stimulate de acțiuni-spectacol (mai țineți minte cum îl înghesuiau polițiștii pe voluminosul – pe atunci – Răzvan Temeșan într-o Dacie?) și finalizat apoi cu măsura extremă a desființării băncii.
Creditele performante și rețeaua le-a luat BCR-ul iar pe cele neperformante AVAS-ul, sau cum se numea atunci. Concluzia: clienții grași ai băncii au rămas cu banii, pe care n-au mai avut (!!) cum să-i returneze, iar noi am contribuit la actul generos al statului cu o sumă luată, practic din buzunarele fiecăruia. S-a chemat că am salvat sistemul bancar. I-am salvat, de fapt, pe cei care l-au devalizat. Și pe cei care ar fi trebuit să răspundă pentru aceste devalizări.
Venit în vizită în România, prin 1997, Bill Clinton l-a întrebat pe Constantinescu despre Bancorex. Vezi bine, cam știa despre ce e vorba. Chestia asta mă duce cu gândul la o situație – posibilă - în care, aflat în vizită la Casa Albă, Traian Băsescu l-ar întreba pe Bush: ce se mai aude cu Lehman Brothers? Dar cu Freddie Mac și Fanny Mae? Sau cu...
Păstrând proporțiile, ce s-a întâmplat la noi cu 10-12 ani în urmă n-a fost altceva decât o prefață, la scară, cu ce se întâmplă acum în State. Unde statul, nabab cum e, nu pregetă să salveze sistemul financiar pe seama contribuabilului. Pe care Bush nu l-a mai întrebat dacă e dispus să scoată din cont (dacă-l mai are!) vreo 2000 de dolari ca să-i salveze pe președinții și pe directorii generali ai celor mai mari și mai arogante bănci. Și, la fel ca la noi, vom vedea cum, în numele salvării naționale, vinovații pentru situația prezentă vor fi bine mersi pe la vilele lor, cu yachturile lor și cu conturile lor burdușite de incentive pentru performanța de a fi reușit să dea credite nerambursabile și câinilor – cum plastic se exprima un brocker român de pe Wall Street.