Ziarul personal Octavian Andronic
29 Mar 2024 - 03:39
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Ceaușescu nu a jignit niciodată un cetățean al României!

-- Cozmin Gușă

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

luni 29 august 2005 Nr: 1663

Averea la control!

de Octavian Andronic

Cineva îmi spunea că 'legea 18' a lui Ceaușescu n-a fost abrogată și că ar putea fi oricând repusă în funcțiune pentru a mai curăți peisajul de îmbogățiții fără temei legal care au umplut țara. Bineînțeles, în limitele procentajului de bogați.
Legea 18 nu mai poate fi folosită, pentru că, în general, cadrul este altul. Ea poate servi, însă, de lecție, de model, pentru că dincolo de îmbrăcămintea sa politică - sistemul vedea un pericol în tot ceea ce ieșea din rând, în orice abateri de la regula egalizării la nivelul de jos al întregii societăți , cu excepția categoriilor autorizate de partid - principiul său rămâne valabil: averea trebuie să fie transparentă, din punctul de vedere al modului în care a fost dobândită.
Iar dacă Legea 18 nu mai este bună, nici n-ar mai trebui inventată o alta, atâta timp cât există, în țările cu democrație avansată, instituțiile specifice necesare. România, aflată la începuturile drumului capitalismului multilateral dezvoltat, a oferit celor cu abilități în această direcție, oportunități nelimitate: o legislație incompletă, plină de 'găuri negre' sau cu zone întregi neacoperite, instituții ale statului cu corupția generalizată, un patrimoniu național lăsat de izbeliște, reglementări legale teleghidate, menite să servească anumite interese de grup - toate acestea au făcut ca să apară o întreagă categorie de oameni avuți, asupra cărora nu se mai poate exercita vreun control, cu atât mai mult cu cât după 'primul milion' aceștia au încercat să-și canalizeze afacerile pe zone mai puțin supuse riscului. Societatea se vede nevoită, astăzi, să tolereze acest principiu, constatând că, pe cale legală, șansele românilor de a face avere erau, după căderea sistemului comunist, nule. Ar fi însemnat ca totul să fie pus pe tavă deținătorilor străini de capital. A fost, la urma-urmelor, și asta o formă de patriotism.
La momentul de față averea românilor mi se pare a fi o problemă mult mai puțin semnificativă decât averea politicienilor. Mi se pare normal, firesc ca cei care dau semne a fi acumulat bogății nejustificate dintr-o leafă de miniștri sau de funcționari să fie luați la puricat. Dar cu ce instrumente? Pentru că declarațiile de avere n-au făcut altceva decât să legifereze acumulările de până atunci, indiferent în ce mod au fost realizate. A fost o manevră iscusită a fostei puteri de a produce acest moratoriu, de care au beneficiat în mod egal și reprezentanții ei, și a opoziției. Și nici investigarea selectivă nu mi se pare în regulă, pentru că există personaje mai prudente, care nu și-au etalat bunăstarea, mascând-o iscusit prin diverse formule, și care astfel apar neprihănite, în timp ce alții, ale căror nume au fost vehiculate mai intens, din rațiuni diverse, pică fără a fi cu mult mai culpabili decât ceilalți.
Nu cred în aceste cercetări și în efectele lor, pentru că nu dispunem de instrumente adecvate și pentru că motorul acțiunii nu este 'curățenia morală', ci răfuiala politică. Aș fi avut un dubiu dacă, în locul lui D.I.Popescu, s-ar fi început - așa cum recomanda chiar Băsescu - cu unul dintre reprezentanții Alianței. Dar nu s-a întâmplat așa...     

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie