Departe de litoralul însorit, în vuiet de sirene de poliție și într-un oraș paralizat de lucrările la drumuri a început și s-a sfârșit Forumul Mării Negre. La această manifestare ce ar fi trebuit să-i reunească pe liderii țărilor din bazinul Mării Negre, au participat, alături de inițiatorul Forumului, președintele român Traian Băsescu, alți cinci președinți - ai Azerbaidjanului, Armeniei, Georgiei, Ucrainei și Moldovei. Au lipsit, din diferite motive, cei ai Rusiei, Turciei și Bulgariei. Practic, ai celor mai importante țări din zonă, excluzând România. Cea mai semnificativă absență rămâne cea a Rusiei, aceasta nearătându-se interesată de inițiativă și, ca atare, neobosindu-se să-și trimită vreun reprezentant, sarcina informărilor rămânând pe umerii ambasadorului Tolkaci.
Trăgând o linie și încercând să schițăm un bilanț putem spune că a fost un exercițiu de imagine reușit. România a fost, pentru o zi, în centrul atenției celor interesați de problemă. Iar Traian Băsescu și-a bifat una dintre inițiativele care îi definesc acțiunea prezidențială, pentru că Marea Neagră rămâne unul dintre termenii de referință ai politicii externe abordat cu prilejul preluării mandatului, alături de celălalt reper de marcă: axa București - Londra - Washington.
În fapt, președintele și colaboratorii săi au avut un foarte bun prilej să ia pulsul ponderii pe care o deține, pe plan internațional, România anului 2006. Iar pulsul acesta este dat de interesul moderat al celor care n-au ce pierde și de dezinteresul din partea celor care n-au ce câștiga. În fond, prin participarea, dar mai ales neparticiparea la acest Forum, au definit calibrul actual al României: unul modest. Atâta timp cât nu are ce oferi - cu excepția unui posibil expert de democrație în țări care n-au nevoie de așa ceva, nimic! Relația proastă cu Rusia este, de data aceasta 'ratificată' oficial și calitatea de membru NATO al României este de departe cea mai puțin importantă pentru o fostă (și viitoare) superputere care nu se simte confortabil să aibă în coastă un posibil teren de manevră al adversarilor. În calitate de viitor membru al UE, România nu este în măsură să ofere nici lecții și nici sprijin celor care aspiră la o viitoare și incertă integrare. Ce mai rămâne? Orgoliul unei țări mici de a se da drept altceva decât este: o mică putere. Și militară, și economică. Una care ar vrea să se erijeze în moderator al unui talk-show internațional în care se vorbesc cu totul alte limbi. Că Rusia nu va agrea și nu va participa la nici o inițiativă a României este aproape de la sine înțeles. Așa cum ne-au tăiat macaroana în tentativele noastre de a lua parte la procesul de normalizare a situației din Moldova, așa o vor face oridecâteori ne va mai veni o idee asemănătoare.
Marea Neagră, 'lacul rusesc' se poate lipsi de România cu multă ușurință, nici măcar băgând-o în seamă. Or, cam asta s-a întâmplat luni la București: o demontrație inutilă și păguboasă de orgoliu nesusținut de nici un fel de argumente.
|