Ziarul personal Octavian Andronic
29 Mar 2024 - 03:25
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Când eram mic am vrut să mă fac pilot. Dar am descoperit că am probleme cu vederea și atunci m-am făcut politician.

-- Ioan Mircea Pașcu

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

sâmbătă 07 februarie 2009 Nr: 2424

Ascensiunea lui Vanghelie mai poate fi oprită?

de Octavian Andronic

Agramat, lipsit de cultură și de maniere, primarul sectorului 5 se dovedește însă a fi o forță în plan politic – mai precis în acela al negocierilor și aranjamentelor subterane care alcătuiesc sau modifică raporturile de forțe din cadrul partidului. Acolo unde cultura și manierele contează mai puțin, în fața presiunii exercitate de procentele electorale sau de dinamismul și eficiența activiștilor săi.

De la autosuspendarea sa din partid, în 2004, ca urmare a presiunilor exercitate de mass media asupra președintelui de atunci al partidului, Adrian Năstase, silit să renunțe la serviciile unor „baroni” precum Bebe Ivanovici, Sarov, Mischie și Vanghelie, și când a intrat în cursa electorală ca independent, câștigând ușor un nou mandat de primar, Vanghelie a parcurs un traseu care a marcat, constant, întărirea influenței sale în partid. După ce a scăpat de tutela lui Dan Ioan Popescu, în cadrul organizației municipale, practic nu i-a mai stat nimic în față, astfel încât pretenția sa de a candida pentru primăria Capitalei, în 2008, a apărut multora drept firească. Defecțiunea lui Oprescu a modificat însă radical raporturile de forțe, făcând evident faptul că PSD nu are șanse să câștige. Vanghelie s-a retras de bună voie, lăsând locul pionului de sacrificiu Diaconescu, cel care avea măcar de câștigat un plus de notorietate. Dobândind tresele de comandant al trupelor din Capitală, Vanghelie a început să-și planteze oamenii apropiați în posturi-cheie, prin care putea să controleze mai bine întregul ansamblu. Probleme i-a ridicat doar organizația de Ilfov, unde Oprea reușise să concentreze o bună parte dintre adversarii lui Vanghelie. În ciuda rezultatelor slabe obținute atât la locale cât și la legislative, Oprea a continuat să rămână influent în partid prin cota de sprijin pe care i-o putea acorda lui Geoană din  partea cartelului baronilor locali, opus bateriei celor centrali. Un război surd s-a declanșat odată cu competiția pentru funcțiile ministeriale, în care s-a confruntat Oprea și unul dintre locotenenții lui Vanghelie, Voicu. Între cei doi – ambii cu conexiuni notorii în lumea interlopă – a câștigat la votul din BPN Oprea. Vanghelie însă a făcut presiuni extraordinare pentru funcțiile de la nivelele inferioare, pe care însă Oprea le-a blocat cu opțiuni neîmpărtășite de conducerea partidului. Lucru care i-a fost fatal – tot Vanghelie fiind cel care a declanșat procesul de eliminare a acestuia.

Înaintea numirii unui alt candidat, Vanghelie s-a jurat cu cerul și cu pământul că nu-și va mai propulsa oameni în această structură. Totuși, Dragnea s-a trezit cu cele mai importante posturi din subordinea sa – prim adjunct, cu ordinea publică și șef al DGIPI – ocupate de doi dintre oamenii lui Vanghelie: Mincu Silvestru și Georgescu! Rezultatul a fost determinat de șantajul lui Vanghelie la președintele Geoană în perspectiva viitorului congres, în care soarta sa atârnă de dciziile grupării de baronii locali Vanghelie-Mazăre-Oprișan și companionii. Pus în fața acestei situații, Dragnea a înțeles că va fi nevoit să lucreze sub controlul și cenzura lui Vanghelie și atunci a preferat să invoce subfinanțarea bugetară a ministerului pentru a se retrage într-un mod ceva mai onorabil.

PSD-ul se află într-un moment extrem de dificil pentru viitorul său. Neutralizat de Băsescu prin intrarea la guvernare, partidul este în pericol de a fi acaparat, poate definitiv de structurile politico-mafiote constituite în filiale. Situație în care scindarea sa apare aproape necesară, dacă nu inevitabilă.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie