Ziarul personal Octavian Andronic
14 Iul 2024 - 01:46
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

'Nu vă lăsați păcăliți ca, după șase ore de școală să veniți acasă patru ore, să vă faceți temele, ca apoi să vă întrebați unde v-a trecut copilăria?'

-- Traian Băsescu către elevi

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Wednesday 19 March 2008 Nr: 2173

Anumitele "părți ale presei"

de Octavian Andronic

„O anumită parte a presei este” este o sintagmă care s-a încetățenit în primii ani de după Revoluție, desemnând acel eșantion de jurnale și jurnaliști care, în virtutea libertății presei, aveau o atitudine critică față de Putere. De la unanimitatea comunistă la divergența de opinii în rândul „slujitorului condeiului” a fost o cale lungă, teoretic, parcursă însă, practic, într-un timp record. Autorul sintgmei este unul dintre politicienii la adresa căruia s-a scris și s-au emis veritabile recorduri de acuze și critici. Cu excepția câtorva secvențe de pierdere a cumpătului și de replici emoționale, Ion Iliescu a fost însă politicianul care a părut să înțeleagă mult mai corect decât alții această realitate obiectivă. Răsfățat de presă în campania electorală din ’96, Constantinescu a reacționat violent când la adresa sa au început să se exprime rezerve, părând complet incapabil să înțeleagă acestă schimbare. Dar cel mai adulat de mass media a fost Traian Băsescu, primarul rebel, aflat într-o permanentă încleștare cu hidra pesedistă, iar apoi candidatul marilor speranțe, pus pe dinamitat „sistemul ticăloșit” și însoțit în acestă campanie purificatoare de surlele și trâmbițele mass media. Ca și Iliescu, ca și Constantinescu, nu i-a trebuit mult nici lui ca să descopere și să definească acea „o anumită parte a presei”: cea care avea îndrăzneala de a nu fi de acord cu ideile sale și de a-l critica. Pe nedrept! Traian Băsescu a dus disputele cu presa până la nivelul unei veritabile cruciade, desenând schemă – etalon a jurnalistului – dependent – de – mogulii - media. De la afilierea la „cercuri ilicite de interese „ până la „ ziaristul tonomat” n-a fost cale prea lungă, și Băsescu a parcurs-o în paralel cu tot mai desele sale pusee autoritariste derivate dintr-o continuă pierdere a frâielor puterii.
La fel ca și predecesorii săi, Băsescu vorbește mai puțin sau chiar deloc de „cealaltă parte a presei”, cea bună, cea care-i înțelege ideile și demersurile și le salută ca pe evenimente istorice. Și probabil că Iliescu și Constantinescu împreună n-au beneficiat de suportul de-a dreptul fanatic al corului de lăudători personali, pentru care a te pune în slujba unei părți a puterii reprezintă o onoare și calea spre adevăr și demnitate. E drept că nici Iliescu și nici Constantinescu n-au reușit să-și recompenseze sprijinitorii în media în măsura în care o face Băsescu care, cu puterile sale limitate, reușește să dea fiecăruia câte o sinecură sau măcar perspectiva uneia.
Ce mă nedumerește cel mai tare este însă faptul că, de regulă, cei care-l laudă și-l apără astăzi pe Băsescu sunt cei care considerau o astfel de atitudine față de predecesorii săi drept o abdicare de la orice normă morală și o formă inacceptabilă de slugărnicie.
În fond, această dihotomie constituie o relicvă încă funcțională a intoleranței specifice unui sistem  vetust, ale cărui principii le perpetuează persoane incapabile să se obiectiveze  în fața unei noi realități.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie