A trecut, iatã, un an de la ultima mineriadã. ªi când spun „ultima" încerc sã cred cã termenul este sinonim cu „cea de pe urmã". Vreme de aproape un deceniu incursiunile minereºti au constituit o veritabilã sabie a lui Damocles pentru democraþia româneascã. Nu ºtiu dacã ceea ce s-a întâmplat la noi are vreun corespondent prin alte pãrþi ale lumii cu probleme similare, deºi nu mã încântã deloc ideea unei "prioritãþi" româneºti. Este cert faptul cã rezistenþa în timp a acestei forme de protest s-a datorat perpetuãrii lipsei de soluþii viabile.
Nici Roman, nici Stolojan ºi nici Ciorbea sau Vasile nu au pãrut sã înþeleagã cu adevãrat lipsa de alternativã a acestei enclave proletare hrãnite decenii de-a rândul cu iluzia superioritãþii sale.
Combinaþia de lipsuri ºi orgolii a dat acele rãbufniri care au devastat în repetate rânduri nu doar Bucureºtiul ºi zonele parcurse de legiunile negre, ci ºi încrederea populaþiei în capacitatea autoritãþilor de a stãpâni situaþia.
În ianuarie, anul trecut a fost ultima tresãrire de violenþã. Alimentatã de soluþia stupidã aplicatã de guvernul Ciorbea prin disponibilizãrile masive contra celor 12 salarii care, odatã consumate, lãsau un gol lipsit de orice speranþã, ea a putut fi stãpânitã tot prin violenþã. Confruntãrile minerilor cu jandarmii ne-au adus în pragul unui rãzboi civil, riscând sâ transforme România într-un Kosovo social, nu etnic.
În Valea Jiului, lucrurile par a se fi liniºtit. Nu se mai aud nici ameninþãrile ºi nici chemãrile lui Cosma. Acesta, în puºcãrie, are prilejul sã mediteze adânc asupra mãririi ºi decãderii sindicale. Ca ºi asupra valorii înþelegerilor realizate cu pistolul în ceafã, dupã o reþetã pe care, la finele anului, avea sã o încerce pe propria sa piele chiar partenerul sãu de dialog de la Tismana. Tãcerea nu înseamnã cã lucrurile sunt rezolvate. Ba dimpotrivã. Ea poate fi acea tãcere care premerge rãbufnirilor din subteran. Cu deosebirea cã acum amestecul exploziv de sãrãcie, mizerie, lipsã de speranþã se produce la suprafaþã. într-o regiune care continuã, prin grija guvernanþilor, sã fie privatã de orice alternativã.