A trecut, iată, un an de la ultima mineriadă. Și când spun „ultima" încerc să cred că termenul este sinonim cu „cea de pe urmă". Vreme de aproape un deceniu incursiunile minerești au constituit o veritabilă sabie a lui Damocles pentru democrația românească. Nu știu dacă ceea ce s-a întâmplat la noi are vreun corespondent prin alte părți ale lumii cu probleme similare, deși nu mă încântă deloc ideea unei "priorități" românești. Este cert faptul că rezistența în timp a acestei forme de protest s-a datorat perpetuării lipsei de soluții viabile.
Nici Roman, nici Stolojan și nici Ciorbea sau Vasile nu au părut să înțeleagă cu adevărat lipsa de alternativă a acestei enclave proletare hrănite decenii de-a rândul cu iluzia superiorității sale.
Combinația de lipsuri și orgolii a dat acele răbufniri care au devastat în repetate rânduri nu doar Bucureștiul și zonele parcurse de legiunile negre, ci și încrederea populației în capacitatea autorităților de a stăpâni situația.
În ianuarie, anul trecut a fost ultima tresărire de violență. Alimentată de soluția stupidă aplicată de guvernul Ciorbea prin disponibilizările masive contra celor 12 salarii care, odată consumate, lăsau un gol lipsit de orice speranță, ea a putut fi stăpânită tot prin violență. Confruntările minerilor cu jandarmii ne-au adus în pragul unui război civil, riscând sâ transforme România într-un Kosovo social, nu etnic.
În Valea Jiului, lucrurile par a se fi liniștit. Nu se mai aud nici amenințările și nici chemările lui Cosma. Acesta, în pușcărie, are prilejul să mediteze adânc asupra măririi și decăderii sindicale. Ca și asupra valorii înțelegerilor realizate cu pistolul în ceafă, după o rețetă pe care, la finele anului, avea să o încerce pe propria sa piele chiar partenerul său de dialog de la Tismana. Tăcerea nu înseamnă că lucrurile sunt rezolvate. Ba dimpotrivă. Ea poate fi acea tăcere care premerge răbufnirilor din subteran. Cu deosebirea că acum amestecul exploziv de sărăcie, mizerie, lipsă de speranță se produce la suprafață. într-o regiune care continuă, prin grija guvernanților, să fie privată de orice alternativă.